Den kinesiska smartphonetillverkaren Xiaomi visade den starkaste tillväxten på den globala smartphonemarknaden under det tredje kvartalet.

Med en ökning på 80 procent i sin försäljning av smartphones under tredje kvartalet, jämfört med motsvarande kvartal i fjol, tog sig Xiaomi in på listan över de fem största smartphonetillverkarna och puttade ut Vivo från listan (Vivo var nummer fem på listan det andra kvartalet 2017).

Det framgår av Gartners kvartalsstatistik över den globala smartphoneförsäljningen, enligt ett pressmeddelande.

Världens största smartphonesäljare, Samsung, visade en ökning i försäljningen på 19,3 procent tredje kvartalet. Senast som Samsung uppnådde en tvåsiffrig tillväxt var i det fjärde kvartalet 2015, påpekar Gartner.

Läs också: Android favoritmål för virus och attacker

Totalt ökade den globala försäljningen av smartphones med 3 procent till 383 miljoner enheter tredje kvartalet, jämfört med motsvarande kvartal i fjol.

– Trots en marknadsförsvagning i Kina, steg försäljningen av smartphones under det tredje kvartalet 2017. Tillväxtmarknaden Asien/Pacific och Nordamerika drev tillväxten för smartphones under kvartalet, säger Gartners analytiker Anshul Gupta i en kommentar, enligt pressmeddelandet.

Världens fem största smartphonetillverkare tredje kvartalet. Marknadsandel i procent tredje kvartalet 2017 (andel 3 kv 2016):

1. Samsung: 22,3 (19,3)
2. Apple 11,9 (11,6)
3. Huawei 9,5 (8,7)
4. Oppo 7,7 (6,6)
5. Xiaomi 7,0 (4,0)

Nyhetsbyrån Direkt