En ny storaffär är på gång i det svenska konsultledet. Det är danska konsultjätten Columbus som har varit på upptäcktsfärd i Sverige och hittat affärssystems- och e-handelskonsulten Istone, ett bolag på vilket man nu har lagt ett villkorat bud.

Det svenska bolaget har totalt runt 600 anställda i tolv länder. Majoriteten, ungefär 80 procent, av dessa sitter dock i Sverige, där bolaget har kontor i Stockholm, Malmö, Göteborg, Linköping, Växjö, Karlstad och Borlänge.

Läs också: Mer krångel för e-handlare med nya EU-regler

Danska Columbus har 1 300 medarbetare globalt och är främst inriktat på retail-, livsmedels-, och tillverkningsindustrin och har kontor i tio länder.

– Tillsammans blir vi en av de största leverantörerna i Norden. Vi blir den största leverantören av Dynamics utan tvekan, men även av M3 blir vi en av de största och dessutom har vi en stor SAP-del, säger Istones vd Markus Jakobson.

Prislappen ser ut att landa runt 500 miljoner kronor. Vad den exakta siffran blir återstår att se. I första läget köper Columbus 51 procent av aktierna och de resterande 49 procenten köps successivt under de kommande tre åren.

För de första 51 procenten ska Columbus betala 230 miljoner kronor. Det är i alla fall det pris som gäller i dagsläget, men det kan komma att justeras beroende på hur Istones årsresultat för 2017 blir.

Priset för den andra delen av bolaget är också beroende av vilken vinst Istones verksamhet gör. Förutsatt att den nuvarande affärsplanen följs förväntas priset landa inom intervallet 200-340 miljoner kronor.

Läs också: Larmet: Tusentals falska e-butiker med norpade domännamn i Sverige

Markus Jakobson deklamerar givetvis den klassiska förvärvspoesin om att det här är en perfect match. Och tittar man på de båda bolagens ursprungsländer blir det tydligt att de kompletterar varandra väl, då Columbus inte finns i Sverige medan Istone bara har haft ett mindre kontor i Köpenhamn sedan tidigare.

– Det här är en jättestor grej för oss, och för dem. De finns inte hör i Sverige, det gör vi. Och vi får större tillgång till en internationell marknad, inte minst Danmark, USA och England. Och i Norge finns vi båda och har stora kunder, men båda behöver mer kapacitet så där kan vi hjälpa varandra.

Och gissningsvis är det en glad dag för många anställda på det svenska affärssystemkonsultbolaget. Istone ägs nämligen till stor del av personalen. Drygt 200 av de anställda är delägare och nu alltså även säljare av bolaget. Markus Jakobson säger att det handlar om att jobba på framöver, men konstaterar att det förhoppningsvis blir lättare att hitta resurser i de glada tider som råder.

– Nu får vi kapacitet. Vi har tagit några riktigt stora kontrakt så vi behöver ytterligare kapacitet och det kommer vi att få nu tack vare Columbus, säger han.

Genom att köpa Istone ökar Columbus sin omsättning med 50 procent. Styrelsen i Istone rekommenderar aktieägarna att acceptera Columbus bud, och Columbus förväntar sig acceptans senast den 2 januari.

– Vi ser fram emot att få välkomna Istones kompetenta medarbetare. Tillsammans blir vi marknadsledande i Norden och en global spelare att räkna med. Jag ser fram emot hur vi tillsammans kan skapa värde för våra kunder och hjälpa dem i deras digitala transformation, säger Columbus koncernchef Thomas Honoré.