max tegmark

Liv 3.0 av Max Tegmark

Den svenska fysikens rockstjärna är tillbaka med ett djupt manifest om artificiell intelligens och vad som kan hända när datorerna blir smartare än oss. Han blandar friskt mellan djupdykningar i tekniken som möjliggör maskininlärningar och fantasieggande framtidsvisioner, och lyckas nästan hela vägen med att göra även de mest tekniska redogörelserna till begriplig och spännande läsning.

Läs också: Nostalgikick för Commodore-frälsta – vi har läst svenska boken om Amiga 500

superintelligens

Superintelligens: vägar, faror, strategier av Nick Bostrom

Det kanske är lite fusk, den svenska filosofen Nick Bostrom vid the Future of humanity institute i Oxford släppte sin hyllade bok Superintelligence redan 2014. Men nu finns den till sist översatt till svenska – och då finns det ingen ursäkt att inte läsa den längre. Precis som Max Tegmark undersöker Nick Bostrom vad som händer när AI blir smartare än människor – och hur det kommer att påverka oss.

amiga500

Generation 500 av Jimmy Wilhelmsson

För några år sedan grävde Jimmy "Spelpappan" Wilhelmsson ner sig i den svenska rörelsen som uppstod kring den legendariska hemdatorn Commodore 64. I våras kom uppföljaren Generation 500 som kretsar kring hur även mer tekniskt avancerade Amiga 500 tog Sverige med storm. Jimmy Wilhelmsson har träffat en rad spelprofiler, musiker och entreprenörer som formades av att ha en Amiga 500 hemma på rummet.

soonish

Soonish: Ten Emerging Technologies That'll Improve and/or Ruin Everything av Kelly och Zach Weinersmith

Det gifta paret har undersökt precis vad titeln på boken anspelar på. Tekniktrender som kan förändra världen i grunden – på gott och ont. Kelly är forskare i parasitologi, och hennes man Zach är serietecknaren bakom nördiga Saturday Morning Breakfast Cereal. Tillsammans analyserar de alltifrån gruvdrift på asteroider till augmenterad verklighet och hur vi ska styra datorer med tankekraft.

Läs också: Leder digitaliseringen mot avgrunden? Det avgör vi själva.

lies

Everybody Lies: Big Data, New Data, and What the Internet Can Tell Us about Who We Really Are av Seth Stephens-Davidowitz

Låt dig inte avskräckas av den löjligt långa titeln. Seth Stephens-Davidowitz, som enligt egna uppgifter ville kalla boken för ”How big is my penis?”, skanderar att "nästa Freud är en datavetare" och djupdyker därefter ner i nätets dataflöden. Han analyserar söktrender, anonyma foruminlägg och porrvanor i sitt försök att få reda på mer om oss människor och det samhälle vi lever i. Det utmynnar i en fascinerande historia med en stor röd "nsfw"-tagg.