Skandalen på Transportstyrelsen
Det är lika bra att vi klarar av den största it-skandalen med en gång. Skrällen kom under sommaren när det visade sig att icke säkerhetsklassade it-tekniker i Tjeckien och Serbien fått tillgång till känsliga uppgifter hos Transportstyrelsen efter att it-driften outsourcats till IBM.

Men, invänder vän av ordning, det hände ju faktiskt inte i år utan det var under 2015 avtalet stod klart och övergången inleddes. Fast effekterna av det beslutet visade sig i år och ingredienserna i historien är också fler och allvarligare än vilken liten miss som helst. Här snackar vi lagbrott och följder på hög politisk nivå – inte mindre än två ministrar fick gå. Och i spåren av skandalen har myndigheternas outsourcing börjat diskuteras – hur mycket bör egentligen läggas ut och var?

Evrys snöpliga mångmiljardmiss
I november 2016 stod det klart att Stockholm valt Evry som leverantör av it-stöd för stadens hela administration. Men det fanns ett problem som det visade sig – Evry hade ansökt som en grupp, men missat att bifoga en kopia av ett samarbetsavtal där det fastställs vilka personer som har rätt att företräda gruppen.

Den missen visade sig ödesdiger för efter en långdragen process där upphandlingen överklagades i två instanser stod det till slut klart att den kostade Evry hela avtalet som i stället gick till tvåan Tieto. Därmed förlorade Evry på ett bräde ett par miljarder kronor och notan för Stockholms stad steg med runt miljarden sett över hela avtalsperioden.

Glömde ett cv – blev av med ramavtalet
Men Evry var inte ensamt om att tabba sig i upphandlingsracet. Från att ha varit den enda leverantören av ekonomisystem till staten med sitt system Agresso blev Unit4 snuvat på ramavtal när det var dags den här gången. Anbudet diskvalificerades för att man missat skicka med ett cv för en person. ”Offentlig upphandling är väldigt strikt i vissa lägen”, konstaterade Ekonomistyrningsverkets enhetschef Peter Norén.

Leverantörerna som inte bockade rätt
När det gäller Västra Götalandregionens miljardupphandling av ett nytt vårdinformationssystem så var det inte bara en leverantör utan flera som inte klarade att lämna in rätt underlag. Bara en enda lyckades bocka i allt rätt i en första vända. Upphandlingen avblåstes, formuleringar i underlaget förenklades för att få med alla på tåget och så började man om igen från början.

Norska Fossmork – en riktig turistfälla
Nej, det var inte stadens idyll som lockade hundratals turister från hela världen till norska Fossmork. Det var en bugg i Google Maps. I stället hade de fjällplatån Preikestolen i sikte men den ligger ungefär tre mil därifrån och på andra sidan en fjord. En ortsbo som Stavanger Aftenblad talat med konstaterar att ”vägen här är ganska smal och vissa blir ganska upprörda när vi säger att de behöver gå tillbaka”. 

Preikestolen
Foto: Stefan Krause (CC)Preikestolen, den plats som turisterna egentligen var ute efter att besöka.

Datorns innehåll flyttades över till fel person
Så praktiskt att köpa en ny dator och få hjälp att exportera över innehållet från sin gamla dator... Men när Elgiganten i Täby skulle göra just det hamnade två kunders datorinnehåll inte alls på deras nya datorer utan foton, fakturor, affärsdokument och privata dokument lades i stället på en tredje kunds dator. Orsak? Den mänskliga faktorn enligt Elgiganten. Datainspektionen kopplades in och kedjan ändrade sina rutiner – nu sker ingen mellanlagring när filerna ska flyttas.

Hej, här har du en enkät och tusentals känsliga uppgifter...
När spanska ambassaden skickade ett mejl till spanska medborgare bosatta i Sverige fick de reda på lite för mycket om varandra på köpet. I mejlet fanns nämligen inte bara en enkät utan hela databasen med alla adressaters namn, adresser, födelsedatum, telefonnummer och passnummer bifogades också. I ett andra mejl som skickades strax efter det första ombads alla som tagit emot det att radera det.

Systemsläckning som en löpeld
Vad har molnplattformen Azure och Sveriges Trafikskolor gemensamt? Jo, båda slogs i höstas ut av brandsläckargas. Ett planerat underhåll av brandsläckningssystemet i ett av Microsofts datacenter i slutet av september drog av misstag i gång släckningen och brandbekämpningsgas läckte ut och i sin tur slog ut luftkonditioneringen vilket ledde till överhettning så att servrar slogs ut. Resultat? Ett femtontal molntjänster slogs ut under sju timmar.

Två veckor senare var det dags igen, men mer lokalt när Sveriges Trafikskolors riksförbunds datacenter i Limhamn drabbades. Även där utlöstes ett brandsläckningssystem och gas strömmade ut. Resultat? Eftersom merparten av de svenska trafikskolorna använder riksförbundets system gick det inte att boka tider på över ett dygn. 

Lumia 640XL
Lumia 640XL är en av telefonmodellerna som New York-polisen haft problem med.

Ringa New York-polisen? Nä, det går inte
För två år sedan var det dags – polisen i New York försågs med varsin mobil. Satsningen kostade drygt en miljard kronor men det var det värt. Eller förresten var det? För de 36 000 Windowstelefoner från Nokia som köpts in går inte att använda eftersom modellerna inte längre stöds av Microsoft och supporten stängts ner. Planen? Att köpa in Iphones i stället.

Önskade en god morgon – greps
En översättningsmiss i Facebook ställde till det rejält för en palestinsk byggarbetare. Efter att han lagt upp en bild där han står lutad mot en bulldozer med en kaffe och en cigarett i händerna och rubriken ”God morgon” på arabiska – några timmar senare greps han. Polisen uppges ha misstolkat texten och enligt Times of Israel är frasen ”God morgon allihop” på arabiska snarlik ”skada dem”.

Läs ALLTID det finstilta
Tänk dig att du godkänner ett wifi-avtal bara för att inse att du också gått med på att utföra 1 000 timmar samhällstjänst. Det råkade 22 000 britter ut för när wifi-företaget Purple experimenterade lite och skrev in en klausul om att användaren också gick med på sådant som att krama herrelösa hundar, måla sniglar i glada färger eller rengöra kloaker för hand.

Och nej, de behöver inte stå för vad de skrivit under men Purples vd konstaterar att experimentet visar att det är alldeles för enkelt att kryssa i en ruta och sedan acceptera något som är orättvist.