Amelia heter hon, Ipsofts kundtjänstassistent. I dag finns hon i form av en avatar och agerar med hjälp av artificiell intelligens. 2019 ska hon bli ännu mer mänsklig och få fysisk form säger Chetan Dube, Ipsofts vd och grundare.

Gång på gång under intervjun lutar han sig fram och påpekar att Amelia inte är på låtsas.

– Hon är verklig! Vi satte henne på scen tillsammans med Lauren Hayes, den student som vi byggt hennes avatar efter. De fick bägge svara på frågor från publiken – inte något som är inövat utan riktiga frågor. Amelia svarar precis som en människa, säger han.

Läs också: Bankerna tar täten i AI-racet – nu möts kunderna allt oftare av bottar

Den hårt arbetande Amelia har också börjat ta över arbetsuppgifter inom kundtjänst framför allt på banksidan. I Sverige jobbar hon på SEB och Nordnet. I USA på inte mindre än sex av de tio största bankerna enligt Chetan Dube.

Vården, handeln och telekombranschen är andra platser där hon arbetar. Och nu börjar hon allt mer anlitas även av den offentliga sektorn. Uppvisningscaset är Londonstadsdelen Enfield med 330 000 invånare där hon sköter 35 olika processer –som exempelvis att ta emot bygglovsansökningar.

– Det är en digital revolution och den sker nu.

För att vi ska få ut det bästa av den gäller det att vi är beredda och ser vad som händer annars riskerar vi en period av oro när människor plötsligt förlorar sina jobb i många yrken.

ai amelia
Ipsofts visualisering av den digitala medarbetaren Amelia.

– Risken är att utvecklingen startar på fel sätt om vi inte är proaktiva och funderar kring hur vi ska möta den, säger Chetan Dube.

I det långa loppet är han dock optimist och han ger inte mycket för Elon Musks och Stephen Hawkings varningar om att artificiell intelligens kommer att förgöra oss alla.

– Nej, nej, AI gör världen vackrare och mer effektiv. Människor kommer att stiga i värdekedjan och göra mer intressanta saker – när det gäller kreativa yrken kan AI aldrig slå oss. Vår hjärna är kronan på darwinismen och den kommer att fortsätta att utvecklas.

Läs också: Experten tipsar: Tänk på det här när du startar AI-projekt

Dessutom påstår han sig vara överraskad över att det finns ett så stort intresse kring artificiell intelligens på regeringsnivå i många länder.

– Där finns det två perspektiv från statens sida. Att förbättra servicen för sina medborgare och också för att lyckas ta ett bett av marknaden som väntas vara värd sex tusen miljarder dollar inom tre år, säger han.

Men hur ser han då på konkurrensen? IBM?

– Jag har stor respekt för IBM och Watson är fantastisk för att göra analyser på big data. Men Watson tänker inte som en människa.

Hur är det då med Siri eller Alexa? Är inte det konkurrenter till Amelia?

– Vet du hur mycket Siri fick i en iq-test som några forskare gjorde? 22,1 – det är under en treårings nivå. Skulle du vilja diskutera ditt huslån med en treåring? Det är en virtuell personlig assistent och det är toppen för att ordna biljetter. Men Amelia är en kundserviceassistent – hon måste kunna tänka på riktigt.

Amelia må se likadan ut men hon har olika expertiser. Ovanpå den grundläggande smartheten får hon specialutbildning beroende på var hon ska jobba – bank, försäkring, hälsovård och så vidare.

Och oavsett vad vi tycker om utvecklingen är den ohejdbar.

– Ingen vd kan stå emot möjligheten att förbättra sina marginaler med 60 procent. I alla fall har inte jag hittat någon vd som kan det ännu.