Accenture toppar den årliga ranking av it-tjänsteleverantörer som Everest Group gör varje år. De sex främsta bolagen på listan är desamma som 2016, och den mest väsentliga skillnaden är att Accenture tar tillbaka förstaplatsen från förra årets etta Cognizant.

– Båda bolagen ligger i stort sett lika. Men den här gången gjorde Accenture ett litet ryck utifrån vad de åstadkommit inom IoT, SaaS-implementering och aktivering av det privata molnet, säger Abhishek Singh, som ansvarar för it-tjänster på Everest Group till IDG News.

När det gäller tvåan och trean på listan konstaterar Abhishek Singh att tvåan Cognizant inte minst har förbättrat sig inom infrastrukturtjänster och att man tar för sig inom den viktiga vårdsektorn.

Läs också:  De vill hjälpa småföretag att hitta indiska utvecklare

– Sjukvården är en framtidsäker strategi för bolaget, sett ur ett tillväxtperspektiv, säger han.

Och även om det har varit några tuffa år så håller sig IBM kvar på tredjeplatsen.

– De fortsätter att vara starka inom innovation, men de är inte i närheten av att vara lika inflytelserika som de var för tio år sedan.

Rankingen av konsultjättarna sker utifrån 26 olika kategorier. Det handlar exempelvis om viktiga affärsområden, geografiska områden och olika teknologier. Dessa utvärderingar sammanställs sedan. Det här är andra året som jämförelsen sker. Totalt är det 73 globala outsourcing leverantörer med i undersökningen.

Topp sex är alltså intakt, men övriga bolag frustar bakom. Det bolag som klättrat mest på listan är Capgemini.

Läs också: Masslakt av svenska it-bolag när jättarna tar över

– Capgemini har lyckats bra med sitt Igate-förvärv och har lyckats växa i på båda sina nyckelmarknader USA och Europa, säger Abhishek Singh.

Även CSC, som numera ingår i nya bolaget DXC med HPE, hoppar från plats tio till plats åtta. Och Atos går från 15 till tio. Bland de största förlorarna finns bolag som Fujitsu, Unisys och Luxoft som alla ramlade ner från topp 20-listan.

Fakta

1. Accenture
2. Cognizant
3. IBM
4. Tata Consultancy Services
5. Wipro
6. HCL
7. Capgemini
8. CSC
9. Infosys
10. Atos

Källa: Everest Group