För drygt fem år sedan köpte Dustin IT-Hantverkarna, vars affärsidé är precis som den låter, det vill säga att sälja it-tjänster enligt hantverksmodell. I samband med köpet slog Dustin på stora trumman. Inte minst gjorde förvärvet att bolaget fick lokal representation över hela landet. Något som givetvis var viktigt i kampen mot rivalen Atea, vars nationella framgång till stor del bygger på just lokal närvaro.
Sedan dess har de båda återförsäljarjättarna odlat sin lott. De är så klart fortfarande rivaler, men medan Atea fortsatt underhålla sin gigantiska it-infrastruktur- och tjänstemaskin som riktar sig mot större bolag och inte minst offentlig sektor, har Dustin fokuserat på att gräva där man står, med fokus på hårdvara och aningen mindre kunder än Atea, och med logistik- och e-handelsmotorn i centrum.
Och nu tar Dustin alltså ytterligare ett steg i den strategin i och med att IT-Hantverkarna säljs till Pegital, som driver olika tjänsteverksamheter där man bland annat är delägare i Fortner, Homemaid och Veteranpoolen.
– Vi har tagit ett strategiskt val att bygga mer standardiserade tjänster för mindre kunder och de utvecklas och levereras centralt. IT-Hantverkarnas strategi är mer att verka lokalt över hela Sverige och drivet av timproduktion, säger Dustins Services & Solutions-chef Jens Haviken.
Hur mycket betalt får ni?
– Vi har valt att inte kommentera det. Det har funnits flera intressenter genom åren och vi tror att det som finns kvar av IT-Hantverkarna har bättre förutsättningar att utveckla sig vidare under en annan strategi än den Dustin har valt
Jens Haviken säger också att vissa delar av IT-Hantverkarna kommer att leva kvar inom Dustin.

– Det är främst de delar som arbetat med standardiserade tjänster som har integrerats hos oss, som helpdesk, managed services och andra typer av drifttjänster.
För IT-Hantverkarna blev det alltså drygt fem år under Dustinflagg, men att bolaget nu säljs ska inte tolkas som att det var ett felköp. Tvärtom var det helt rätt, enligt Jens Haviken, men tiden och utvecklingen i branschen har hunnit ikapp.
– Beslutet vi tog då var helt rätt. Vi har haft stor nytta av IT-Hantverkarna genom åren. Men jag tror också att vi tar helt rätt beslut nu, säger han och utvecklar resonemanget:
– Jag tror att det kan förklaras mycket med teknikskiften. Introduktionen av moln har fått haft stor påverkan. Det har gjort att behovet hos kunderna har ändrats. De konsumerar it-tjänster på ett nytt sätt idag. Behovet av service har blivit mindre. Det som kanske varit en av de mest sålda produkterna, small business server, är inte lika högt värderad längre utan har ersatts hos många bolag med mjukvara som tjänst.
För IT-Hantverkarnas del är det drygt 80 medarbetare på 20 orter som följer med till den nya ägaren.
– IT-Hantverkarna passar väl in i vår grupp av tjänstebolag. Kombinationen av erbjudandet och de engagerade och kompetenta medarbetarna gör att vi ser stora möjligheter att fortsätta utveckla verksamheten, säger Andreas Gindin, styrelseordförande Pegital om köpet.