Få verksamheter har förändrats så i grunden av digitaliseringen som bankvärlden. De fysiska kontoren har ersatts av internetbanker, bankdosor och chattbotar. Men medan åtminstone de svenska storbankerna är kända för att ha egna tunga och ofta komplicerade it-system för att sköta verksamheten så finns det andra banker som valt en helt annan väg.
Som till exempel den klassiska amerikanska banken Goldman Sachs – där de valt att satsa med full kraft på det publika molnet. Det berättade Roy Joseph, som är chef över den tekniska infrastrukturen, när han besökte Amazon Web Services konferens re:Invent i Las Vegas förra veckan.
– Innovation är kanske inte det första ni förknippar Goldman Sachs med, banken har funnits sedan 1869, säger han. Men faktum är att av våra 33 000 anställda så är var fjärde ingenjör - och de skriver tillsammans 1,5 miljarder rader kod. Det krävs helt enkelt mycket teknik för att sköta den här verksamheten.
Läs också: Så ska Amazon locka svenska storföretag till molnet
Roy Joseph berättar att företaget måste ligga i teknisk framkant för att fortsätta vara ledande när det gäller själva bankverksamheten. Det handlar om riskhantering – och om att de måste få ut den mest värdefulla informationen till sina kunder så att de kan fatta de bästa besluten.
– Men vi letar också hela tiden efter nya vägar att expandera. De flesta förknippar oss med stora institutioner, men nu har vi också byggt upp en retailbankverksamhet. Den byggde vi från grunden, med ny teknik, under loppet av 12 månader.
Goldman Sachs har också byggt kommunikationsplattformen Symphony, som sedan lades i ett eget bolag och nu används av flera olika banker och finansiella institutioner.
Varför valde då Goldman Sachs det publika molnet för att utveckla de här verksamheterna?
– Eftersom vår verksamhet expanderar och vi behöver kunna hantera fler risker, vilket i sin tur gör att det behövs mer datorkraft. För ett par år sedan hade vi löst det genom att bygga ut våra datacenter. Nu ville vi ha flexibilitet, skalbarhet och möjligheten till innovation, och det erbjuder det publika molnet.
Läs också: Så ska AWS satsa i Norden: ”Vi fortsätter expandera”
Men det fanns en del hinder, medger Joseph.
– Framför allt när det gäller dataintegriteten. Vi måste vara oerhört försiktiga med kundernas data, det är centralt för varje teknikbeslut vi tar. Misslyckas vi med det riskerar vi inte bara böter, utan vi kan också förlora det förtroende och det varumärke vi byggt upp under 148 år.
Roy Joseph berättar att det här var frågor som löstes tillsammans med deras teknikpartner AWS. Framför allt var det viktigt för banken att få en modell med egna krypteringsnycklar för säkerheten.
– Vi måste försäkra oss om att våra data var säkra och att vi har kontroll. Det är som om du har ett bankfack, du kan lita på att banken förvarar dina tillgångar, med alla vakter, säkerhetsdörrar och valv, men i slutänden vill du ha din egen nyckel för att kunna öppna. Det här lyckades vi också lösa.
Nu ska Goldman Sachs lägga i ytterligare en växel i molnsatsningen, och lägga upp fler och fler applikationer i molnet.
– Det innebär att vi kan expandera bortom kärnsystemen till avancerade tjänster som kommer i molnet. Vår förmåga att skapa innovation har ökat enormt av det här, säger Roy Joseph.