Bitcoin är en "absurd" konstruktion som trotsar logik men blockkedjetekniken är "superviktig".

Det säger Nordeas vd Casper von Koskull i en intervju med Bloomberg News.

– När du tittar på bitcoin visar historien att nya valutor har kommit och gått, sade han.

Casper von Koskull säger att han inte kan se var bitcoin passar in när man ser till finansiella brott och all reglering.

– Om du på något sätt tillåter den att leva utan kontroller, så givet de miljarder vi lägger på finansiella regleringar som ett finansiellt system tycker jag att det är lite av ett skämt att låta något som bitcoin leva… jag förstår det inte – det är absurt, sade han.

Läs också: Bitcoin slår rekord igen

Han menar att det är "ren spekulation" och drar liknelser till tulpanlökar.

– Det är som om vi, om samhället var ett hus, har lagt enorma summor på att låsa huvudingången och installerar säkerhetssystem och sen lämnar vi köksdörren öppen. Det finansiella systemet är bara så starkt som sin svagaste länk, sade han.

– Givet att det finns mycket bevis på att bitcoin används för ekonomiska brott, vad är poängen?, sade Casper von Koskull.

Nordea meddelade i dag att banken blir grundande partner i konsortiet we.trade som tillsammans med IBM utvecklar en plattform baserad på blockchainteknik som ska göra inhemsk och internationell handel enklare.

Det framgår av ett pressmeddelande.

"Det är den första blockkedjebaserade plattformen av sitt slag för handelsfinansiering, och därmed en milstolpe när det gäller praktisk tillämpning av blockkedjeteknik i finanssektorn", heter det i pressmeddelandet.

Läs också: Nu drar utvinningen av bitcoin mer ström än hela Irland

Förutom Nordea ingår också Banco Santander, Deutsche Bank, HSBC, KBC, Natixis, Rabobank, Société Générale och UniCredit i konsortiet.

– Bland dagens alla satsningar på blockkedjeteknik inom handelsfinansiering tycker vi att we.trade sticker ut genom sitt fokus och sin realistiska strategi för genomförandet. Vi ser fram emot att bidra med ett nordiskt perspektiv till framtidens handelsfinansiering, säger Ville Sointu, chef för DLT och Blockchain på Nordea.

Lansering väntas under andra kvartalet men vissa kunder hos de grundande bankerna kan få testa plattformen tidigare.

Nyhetsbyrån Direkt