Hemelektronikkedjornas kampanjiver under november gav rejäl effekt. Från det snabbindex som Elektronikbranschen gör varje månad framkommer det att försäljningen i november i år var 22 procent bättre än motsvarande månad ifjol. Och lyftet gör också att 2017 ser ut att bli ett bättre hemelektronikår än 2016. Den ackumulerade försäljningen hittills är 6 procent bättre än ifjol. Indexet baseras på försäljningen hos Audio Video, Elgiganten, Euronics, Media Markt och Netonnet.

Kedjornas storsatsning på Black Friday är så klart den viktigaste förklaringen. Men det var inte den enda kampanjen som kördes för att piffa upp november. Som vi skrivit tidigare slog Elgiganten på stora trumman för kinesiska Singles Day.

– Det är svårt att dra någon annan slutsats än att Black Friday verkligen slog igenom i år, säger Elektronikbranschens vd Klas Elm.

Och den bilden bekräftas av Patrik Larsson, varuhuschef på Netonnets lagershop på Hälla i Västerås.

– Personligen känner jag att Black Friday nu snuddar vid att vara lika stort som mellandagsrean. Många tycker det är skönt att ha sina julklappar klara i god tid före julen, säger han.

Tittar man på produktnivå så ökade försäljningen av tv-skärmar med 18 procent, och stora tv-skärmar sålde hela 24 procent bättre under årets november. Allra bäst gick dock surfplattan, som växte med 40 procent om man jämför november 2017 med 2016. Det gör att den totala surfplatteförsäljningen hittills i år ligger på plus 10 procent.

Läs också: Amazons Jeff Bezos passerar 100-miljardersgränsen efter black friday-succén

Mobiltelefonförsäljningen ökade med 3 procent, och förbättrade därmed det ackumulerade värdet för årets mobilförsäljning, som i dagsläget ligger sex procent lägre än under de elva första månaderna 2016.

Försäljningen av laptops går dock fotsatt trögt och ligger nu på minus 16 procent, jämfört med året innan.