Det stora teknikskiftet kan skönjas när undersökningsföretaget Inspectum tar tempen på den svenska konsultbranschen, i en undersökning som gjorts bland drygt 100 konsultbolag.

När konsulterna svarar på frågan vilka teknikområden som blir hetast nästa år så har det aldrig tidigare nämnts så många nya tekniker i den här undersökningen som genomförts sedan 2011. De nya teknikerna innebär både nya affärsmöjligheter och nya sätt att organisera verksamheter.

Till exempel har AI på ett helt annat sätt tagit sig in i konsultvärlden. 20 procent av konsulterna nämner spontant AI som hetaste teknikområde, en siffra som låg på fyra procent förra året.

Läs också: Konsultjättarna slarvar med betalningen – de här bolagen är värst

GDPR (sju procent), maskininlärning (tre procent) och blockkedjan (fyra procent) är teknikområden som konsultbolagen för första gången lyfter fram.

– Det har hänt en hel del det senaste året, konstaterar undersökningsledaren på Inspectum Christer Johansson. Blockchain för kryptovalutor, förstärkt verklighet för en mängd nya användningsområden och den nya förordningen GDPR kommer ge många nya konsultuppdrag det närmaste året.

Har då konsultbolagen beredskap för så här många nya tekniker?

– I allmänhet tror jag det är svårt att hänga med brett, man har de projekt och de kundmöten man har, och jag tror att konsultbolagen snarare försöker specialisera sig på enstaka områden. Man skulle kunna tänka sig att konsultmäklarna får en viktigare roll, som kan plocka nischade konsultbolag från olika håll.

I övrigt kan man från undersökningen konstatera att molnet är ett fortsatt hett teknikområde. 23 procent nämner detta som det hetaste – vilket gör att det hamnar högst på listan, tätt följt av AI.

IoT och säkerhet är ytterligare områden som konsultbolagen har i tankarna inför 2018.

– Molnet är fortfarande hetast som ”buzzword” betraktat och utgör ju även en väldigt stor del av många konsulters vardag, säger Christer Johansson.

Däremot är det ingen som längre nämner ett område som beslutstöd, BI. Även Java har tappat rejält.

Läs också: Konsult-vd utreds för grovt insiderbrott

Mats Mårtensson som är grundare av konsultmäklaren Keyman håller med om att branschen genomgår ett enormt skifte på tekniksidan.

Mats Mårtensson, Keyman.
Mats Mårtensson, Keyman.

– Absolut, det här är nästa steg i hela digitaliseringen, att de här nya teknikerna kommer.

Är konsultbolagen beredda på det här?
– Nej, det är de ju inte. De försöker, och det är därför de stora drakarna köper så mycket bolag nu, för att få in kompetens och hålla sig à jour med nya tekniker, men det räcker knappast.

– För några år sedan pratade alla om ”hotet från de indiska konsultbolagen” men hade det inte varit för de leveranserna så hade vi aldrig klarat oss.

Inte överraskande anser Mats Mårtensson att konsultmäklarna kommer att bli de som sitter i vinnarhålet i den nya tiden.

– Vi kan ju plocka specialistbolag från olika håll, det är mycket svårare för de stora konsultbolagen att få ihop det, och det är också svårt för dem att arbeta med så många underleverantörer.