I somras skrev vi om att elva anställda på Riksgälden misstänktes för mutbrott alternativt förskingring. Detta efter att det framkommit uppgifter om att de ska ha tagit emot surfplattor, spelkonsoler och presentkort för privat bruk i samband med kurser mellan 2012 och 2016 hos it-utbildningsbolaget Labcenter.

Nu kommer det in uppgifter från fler myndigheter, som också har anmält medarbetare som har tagit emot datorutrustning i samband med att de varit på it-utbildning.

De senaste tre myndigheterna med anställda som misstänks för korruptionsbrott är Försäkringskassan, Åklagarmyndigheten och Lantmäteriet.

Totalt utreds nu anställda vid sju statliga myndigheter för misstänkta korruptionsbrott. De andra fyra är Riksgälden, Sjöfartsverket, Trafikverket och Transportstyrelsen, där åtalsanmälan lämnats in av arbetsgivaren efter att anställda tagit emot datorer, surfplattor och mobiler, även det i samband med it-utbildning hos Labcenter.

Läs också: Labcenter om muthärvan på Riksgälden: "affärsmässig relation"

I några av fallen hade Riksenheten mot korruption i första läget avstått från att inleda en förundersökning. Istället skickades ärendena till respektive lokal åklagarkammare.

Men nu säger chefsåklagaren vid Riksenheten mot korruption, Alf Johansson, att man samlar samtliga ärenden i en utredning. Misstankarna gäller både mutbrott och förskingring.

– Det har tillkommit omständigheter som har gjort att vi återtagit alla utredningar för att titta på dem i ett sammanhang, säger han till tidningen Publikt.

Labcenters vd Michael Schebesta säger att man inte vill lämna några kommentarer i dagsläget, utan han hänvisar till de pressreleaser som bolaget har lagt ut på sin sajt.

Där skriver han bland annat följande om ärendet som gäller Riksgälden:

”Anmälan rör köp av tillbehör och inte beställning av labbar. Kunden kan välja att köpa till labbtillbehör vid köp av labb, anmälan rör om det kan betraktas som en muta. Värt att notera, utgångsläget vid bokning av en labb är alltid utan köp av tillbehör. Precis som vanligt och som det alltid varit”.

Läs också: GDPR: Här är allt du behöver veta om EU:s nya dataskyddsregler

Han skriver vidare om att konceptet nu kommer att utformas på ett nytt sätt och konstaterar följande:

”Vi tar till oss av det inträffade och har förtydligat kommunikationen kring priser och labbar för att undvika eventuella missförstånd framöver” och fortsätter med:

”Jag vill betona att vi är emot alla former av mutor och har tagit del av expertis för att utforma vårt koncept såväl innan som efter detta”.