Den globala säkerhetsmarknaden visar fortsatt stark tillväxt. Nästa år väntas organisationerna i världen öka sina säkerhetsutgifter med åtta procent till 96,3 miljarder dollar. Detta enligt en rapport från analysföretaget Gartner.

En viktig drivkraft på marknaden är de uppmärksammade virus och hackarattacker som drabbat världen de senaste åren.

– Överhuvudtaget drivs en stor del av säkerhetsutgifterna av organisationers reaktion på uppmärksammade säkerhetshot och hur dessa har slagit mot företag och myndigheter, säger Ruggero Contu, analytiker på Gartner.

Läs mer: Tillväxt på 2500 procent – ransomware har blivit en miljardindustri

– Cyberattacker som Wannacry-viruset, Petya och senast Equifax-hacket har en direkt effekt på säkerhetsinvesteringarna, eftersom de här attackerna varar i upp till tre år.

De senaste tre åren har säkerhetsmarknaden också stimulerats av olika regulatoriska krav, som den nya dataskyddsförordningen GDPR i Europa.

Under 2017 var säkerhetstjänster det enskilt största segmentet som organisationer investerar i. Totalt omsätter detta 53 miljarder dollar i världen. Därefter följer skydd av infrastruktur (16 miljarder dollar) och säkerhet för nätverksutrustning (11 miljarder dollar).

Alla regulatoriska krav kommer att driva försäljningen av säkerhetsverktyg som till exempel skydd mot dataförluster och kryptering under de kommande åren. Vid år 2020 kommer 60 procent av organisationerna investera i den här typen av verktyg – en siffra som i dag ligger på 35 procent.

Läs mer: Efter Petya och Wannacry – nytt ransomware sprids som en löpeld på nätet

Kompetensbrist, teknisk komplexitet och förändrade hot väntas även innebära att allt större del av marknaden går mot automation och outsourcing.

2018 kommer de totala utgifterna på säkerhetsoutsourcing ligga på 18,5 miljarder dollar, vilket är en uppgång med 11 procent jämfört med 2017. Outsourcing är därmed det näst största tjänstesegmentet efter konsulting.