I år har vi 165 profiler från den svenska it-branschen på lönelistan. Patrick Söderlund, global chef på EA, är fortfarande ohotad i toppen. Men de två andra platserna på prispallen innehas alltså av de två Spotifygrundarna, vars placering på listan har varierat genom åren. Martin Lorentzon har tidigare tillhört nolltaxerarna, men klev ifjol upp till plats 52, och i år hamnar han alltså på andraplatsen. Det var den position Daniel Ek hade för ett år sedan, en i år får han alltså nöja sig med en bronspeng, om man ska prata OS-språk.

Läs också:  Spelbossen på en egen nivå i löneligan – så mycket tjänade 200 it-profiler 2016

Spotify, som grundades 2006, har hittills inte gjort en enda krona i vinst. Istället har man valt att satsa sig framåt år efter år. Exakt varför de båda finns med i toppen i år framgår inte, men från Spotifyhåll konstateras just att ersättningsnivårena brukar variera.

Spotify
Spotifygrundarna Martin Lorentzon och Daniel Ek.

”Siffrorna ni hänvisar till är vad Skatteverket klassificerar som inkomst av tjänst och reflekterar inte nödvändigtvis den ersättning som Spotify betalar. Spotify kommenterar inte ersättningsnivåer. I startups är det fler faktorer än lön som spelar in, till exempel optionsprogram. Det kan göra att det går upp och ner under olika år”, lyder bolagets kommentar till grundarnas plats på listan.

Som vanligt har vi även några noll kronors-namn med på listan. I år består den duon av Ericssons vd Börje Ekholm och Qbranchgrundaren Ulf Engerby.

Siffrorna i listan avser fastställd förvärvsinkomst för 2016. Uppgifterna är hämtade från Skatteverket.