Under hösten har teamet bakom projektet som går under namnet Nordea Open Banking arbetat tillsammans med runt 1000 externa utvecklare, som har testat och kommit med respons på de öppna api:erna och därtill hörande tjänster.
Det som sker nu är att projektet går in i ett skarpt läge, då api:erna kopplas till produktionssystemet och utvecklarna får tillgång till riktiga data från pilotkunder.
Gunnar Berger som är chef för projektet på Nordea säger att det är så här banktjänster kommer att produceras i framtiden – samarbeten mellan externa utvecklare och de etablerade storbankerna, genom öppna api:er.
Läs också: Nordeas vd sågar bitcoin: "En absurd konstruktion"
– Vi har under hösten arbetat med att göra plattformen så utvecklarvänlig som möjligt, med allt vad det innebär av teknisk support, dokumentation och så vidare, och nu är vi i det läget att vi kan ta ut den i produktion.
– Och redan under hösten har vi sett att runt 600 av de registrerade utvecklarna har skapat meningsfulla applikationer.
Bakgrunden till hela det här projektet är det nya betalningsdirektivet, kallat PSD2, som träder i kraft nästa år, och som innebär att bankerna är skyldiga att släppa in tredjepartsleverantörer så att de kan bygga tjänster kopplade till bankerna. Nordeas inställning ska vara att de ser det här som möjlighet.
Gunnar Berger berättar att ett antal utvalda tredjepartsleverantörer kommer att börja bygga nya applikationer ovanpå de här api:erna. Först ut är Finland och under första kvartalet kommer det också rullas ut i Sverige.
– Vi kommer löpande att lägga på mer funktionalitet och skapa mervärdestjänster.
Vad kan man då tänka sig att det är för tjänster som kommer?

– Det är ju det man inte vet. Jag kan ge exempel på en del enklare applikationer som utvecklats, som till exempel en aggregator som gör att kunder inte behöver logga in på andra banker för att se sina konton, utan att vi kan ge en samlad bild som uppdateras i realtid.
– Men hela idén är ju att skapa en plattform för snabbare och mer innovativ produktutveckling så tiden får utvisa vad för lösningar som kommer ut.
Läs också: Nordea slaktar svenska it-avdelningar – 179 jobb flyttas till Polen
Gunnar Berger berättar att affärssystemleverantörerna var bland de första att ansluta sig till den här plattformen eftersom de vill förbättra kommunikationsprocesserna med banken, men även de etablerade leverantörerna av betalningslösningar visade tidigt intresse.
– Annars är det många som vill starta upp bolag eller som redan arbetar på fintech-bolag som anslutit sig.
– En hel del utvecklare är inriktade på konsumentlösningar, men där kan vi också med vår bakgrund lära dem vad företagen behöver.
En viktig aspekt för Nordea är att knyta till sig duktiga och idérika utvecklare, som kanske inte är intresserade av att ta en anställning i ett stort företag, men som kan tänka sig att samarbeta för att få ut sina produkter på marknaden.
– Som storbank så har vi ju en hel del att erbjuda. Vi har kundbasen som gör att de snabbt kan komma ut till en stor mängd kunder. Dessutom har vi kunskap om regelverk, ett upparbetat förtroende och kredibilitet.
Nu tror Gunnar Berger att det ganska snart kommer att börja rullas ut nya appar och tjänster från den här plattformen.
– Min dröm är att i framtiden bygga en appstore, där det finns olika appar som utvecklats av exter