Kravet från de nio nyhetsbyråerna, däribland franska AFP, tyska DPA och svenska TT, publiceras i franska Le Monde.

Det här kommer samtidigt som EU diskuterar ett direktiv för att tvinga Facebook, Google, Twitter och andra stora spelare att betala upphovsrättsavgifter för de miljoner nyhetsartiklar de använder eller länkar till.

Läs mer: EU på krigsstigen – mångmiljardkrav på Amazon och Apple

Bland annat skriver de att Facebook har blivit världens största mediaföretag. ”Men varken Facebook eller Google har en nyhetsredaktion. De har inga journalister i Syrien som riskerar sina liv, ingen byrå i Zimbabwe som undersöker Mugabes avgång, inga redaktörer som kontrollerar och verifierar information som reportrar på fältet kommer in med”, skriver de.

”I slutänden kostar det mycket pengar att informera allmänheten.”

Intäkterna från annonser har rasat för nyhetsmedier – samtidigt som internetjättarna gör rekordvinster. De nio nyhetsbyråerna skriver att ”fri och tillförlitlig nyhetsrapportering är hotad eftersom media helt enkelt inte har råd att betala för den”.

Läs mer: Irland väntar sig en hisnande summa i kvarskatt från Apple

Några ledamöter i Europaparlamentet har emellertid uttryckt oro för att det föreslagna direktivet skulle hota fri tillgång till nyheter för internetanvändare. Men det skulle inte bli fallet, menar byråerna.

"Internetanvändare skulle inte påverkas ... det handlar bara om att de som nu tar en oproportionerlig del av reklamintäkterna måste dela med sig av detta med dem som faktiskt producerar informationen."