Vi har tidigare rapporterat om hur kontanterna blir allt mindre vanliga i handeln, och till sist väntas försvinna helt, för att ersättas av nya betalningsmetoder.

Nu kommer en undersökning, “Sverige betalar 2017”, om svenska folkets betalningsvanor som åter bekräftar kontanternas öde – men som också visar på att betalappar, som Swish ökar kraftigt i användandet.

Faktum är att betalappar nu används lika ofta som kontanter när det gäller betalningar som görs veckovis eller oftare – och att de faktiskt används mer än kontanter när det handlar om betalningar som görs ett par gånger per månad, att döma av undersökningen.

Läs mer: Swish gör supersuccé i e-handeln – här är rekordsiffrorna

– Vi kan se att betalbeteenden har förändrats markant under de senaste fyra åren. I framtiden kommer betalappar att bli än mer relevanta och ett naturligt nästa steg är att de kommer in i den etablerade fysiska handeln, som exempelvis mat- och klädbutiken, säger Bengt Nilervall, betalexpert på Svensk Handel, en av de aktörer som varit med och gjort undersökningen.

Swish är den betaltjänst som flest (82 procent) svarar att de använder. Näst vanligast är Klarna som 73 procent uppger att de använder. De omtalade Samsung Pay och Apple Pay är det ännu knappt någon som använder, men nästan fyra av tio känner till båda de här tjänsterna.

25 procent av respondenterna i undersökningen uppger att de betalar med kontanter vid ”betalningar som görs varje vecka eller oftare” och alltså lika stor andel använder betalappar.

48 procent uppger att de använder betalappar vid ”betalningar som görs ett par gånger per månad” mot de 38 procent som använder kontanter.

Kvinnor mellan 16 och 29 år sticker ut som den grupp som både har störst förtroende för – och som mest frekvent använder betalappar.

Läs mer: Redan huggsexa om e-kronan – Riksbanken nedringd av it-leverantörer

Men även om betalapparna ökar så är plastkorten fortfarande den betalningsmetod som folk använder mest och som folk har störst förtroende för. Därtill är det den metod flest tror sig använda om tio år. 38 procent tror att de använder kort mest om tio år. Därutöver tror 23 procent att de använder ”kontaktlösa betalningar” mest – vilka ju faktiskt åtminstone i dag är kortbaserade.

Bara tre procent tror att kontanter är det de kommer att använda sig mest av.

Undersökningen är gjord av analysföretaget Insight Intelligence i samarbete med Länsförsäkringar bank, SEB, Svensk Handel och PayEx. Totalt 1000 svenskar i åldrarna 16-74 år har deltagit i undersökningen.