Bill Gates är inte längre ute i intervjuer så ofta. Men när han fick erinra sig något som han ångrade så pekade han ut det gamla superkommandot ctrl-alt-del.

”Om jag kunde göra en liten förändring så skulle jag göra så det räckte med en enda tangent.”

Bill Gates.
Bill Gates.

Linus Torvalds är inte nådig i sin kritik av en säkerhetslösning som byggts av Google. Man kan inte formulera regler som leder till att det blir problem med Linuxkärnan om de inte följs tycker han:

”De där säkerhetspersonerna är j---a idioter.”

Trump har fått mycket kritik från de flesta av de stora teknikjättarna. Inte minst när det gäller inreseförbudet för personer från några utvalda länder där många vd:ar gick ut och kritiserade presidentens beslut. En av dem som var skarpast i sin kritik var Netflix vd Reed Hastings som sa:

”Trumps åtgärder skadar Netflix anställda runt om i världen, och är så oamerikanskt att det gör ont i oss alla. Det värsta är att de här åtgärderna kommer göra USA mindre säkert (genom hat och minskat förtroende) snarare än mer säkert.”

Apples vd Tim Cook har också varit en av dem som kritiserat inreseförbudet. Men han har också på andra sätt gjort tydligt att han inte är någon större vän av den amerikanske presidenten. I en mejlväxling där han får kritik för att han inte lämnar presidentens råd svarar han kort och koncist:

”Jag gick aldrig med i rådet.”

President Trump själv har flitigt twittrat och skapat kontroverser under året. Men en av hans mer minnesvärda tweets var desto mer obegripligt:

"Trots den konstanta negativa pressen covfefe."

Nä, kanske inte ett techcitat direkt – eller? För vad betyder egentligen covfefe?

Oracle är ju ett bolag som alltid har präglats av sin självsäkra och utspelsglada grundare Larry Ellison. Och den nya vd:n Safra Catz fortsätter i hans spår med ett försök att förbättra historien.

”Många av er vet att Larry ledde hela utvecklingsorganisationen att bygga vad vi kallade saas-färdigt, affärer online och plattform som tjänst innan begreppet moln ens existerade.”

Men faktum är att Larry Ellison 2008 i själva verket sa så här om molnet: ”Jag kanske är en idiot, men jag har ingen aning om vad man pratar om. Vad är det? Det är helt oförståeligt. Det är galenskap. När ska den här idiotin upphöra?”

Upphandlingar och överklaganden har färgat året. Och outsourcingen av Transportstyrelsens it-drift satte också ljuset på hur regelverket egentligen ser ut och hur fri en myndighet är att agera – exempelvis när det gäller att lägga känslig information i landet. Men vår civilminister Ardalan Shekarabi tycker att det där är överdrivna farhågor från myndigheternas sida:

”Våra myndigheter är alldeles för oroliga för upphandlingsregelverket. Vi får inte vara mer katolska än påven – det finns ett stort handlingsutrymme för att anpassa sig efter de särskilda behov som Sverige har.”

Transportstyrelseskandalen hade kanske kunnat stoppas för säkerhetsskyddschefen påpekade problemen med outsourcingens upplägg. Men generaldirektören Maria Ågren uttryckte i Säpoförhör att hon inte tyckte att han hade tillräcklig kompetens och att det i hans roll ingick att ge signaler om rätt eller fel i olika sammanhang.

”Allt han för fram blir jättestort och detta har kanske gjort att han inte har fått gehör.”

AI kommer – men kommer den ”in peace”? Ja där finns det olika åsikter. Superentreprenören Elon Musk tillhör dem som varnar för AI och till sina anställda har han sagt att vi vi bara har fem till tio procents chans att lyckas kontrollera en generell artificiell intelligens.

”Jag har tillgång till väldigt framstående AI och jag tycker att människor verkligen borde oroa sig.”

Fysikern Stephen Hawking
Fysikern Stephen Hawking.

Han är inte ensam. Fysikern Stephen Hawking är minst lika pessimistisk och säger till The Wired:

”Anden är ute ur flaskan. Vi behöver utveckla artificiell intelligens mer men vi måste också vara medvetna om de verkliga farorna. Jag fruktar att AI kan ersätta människor helt och hållet. Om människor designar datorvirus, så kommer några att designa AI som kopierar sig själv. Det blir en ny livsform som överträffar människan.”

Fast så finns det ju några AI-optimister också. En av dem är Ipsofts vd Chetan Dube, mannen bakom AI-botten Amelia som flyttar in i allt fler kundtjänster.

”AI gör världen vackrare och mer effektiv. Människor kommer att stiga i värdekedjan och göra mer intressanta saker – när det gäller kreativa yrken kan AI aldrig slå oss. Vår hjärna är kronan på darwinismen och den kommer att fortsätta att utvecklas.”

Gammal är äldst. Trots att Slack är en riktig succe så finns det en konkurrent som oroar vd:n Stewart Butterfield:

”Microsoft är den enda konkurrent jag oroar mig för. Om världens tredje största företag börjar konkurrera med dig genom att ge bort saker gratis, så är en ganska naturlig reaktion: fuck, you're gonna get killed.”

Amazons planer på att bygga datahallar i Sverige har satt fart på spekulationerna om det inte är så att Amazon ska dra igång e-handel här på allvar. Är det verkligen bara datahallar och inte stora lager som byggs? Så här svarar Eskilstunas etableringschef Mikael Jonsson:

”I så fall är vi helt upplurade på läktaren. Vi skulle gärna vilja ha det här, men i så fall kommer det i ett senare skede.”