Det pratas ofta om att den svenska it-konsultmarknaden måste konsolideras. Och 2017 skedde faktiskt lite av vad man i alla fall kan kalla ett embryo till sådan konsolidering.

Det skedde som vanligt många förvärv under året, men många av dem var i mindre skala, antingen för att köpa specialistkompetens eller för att etablera sig på en ny ort. När det gäller specialistkompetens stack satsningen på digitalbyråer ut som årets kanske viktigaste trend.

Några affärer i större skala skedde också, även om lejonparten som sagt var mindre förvärv. Den affär som troligen kommer att påverka den svenska konsultmarknaden mest är Tietos köp av Avega Group. Det är första gången en konsolidering sker bland de börsnoterade konsulterna sedan Acando köpte Connecta 2014. Dessförinnan var det Softronics köp av Modul1 2010.

Men även Tietos rival i kampen om den nordiska konsulttronen, CGI, har agerat under året och förvärvat beslutsstödskonsulten Affecto. Affecto är visserligen ett finskt bolag, men samtidigt ett bolag som är högst närvarande på den svenska marknaden.

Läs ocksåKonsultjättarna slarvar med betalningen – de här bolagen är värst

Och nu i årets slutskede kom även beskedet om ännu en stor nordisk konsultaffär, där danska Columbus köper den affärssystems- och e-handelsinriktade Istone. Dessutom fick vi stifta bekantskap med en ny konsultjätte som är på banan från och med april, DXC, även om själva beskedet om att HPE och CSC skulle slås ihop kom betydligt tidigare än så.

Och stora sammanslagningar fanns det fler av. Med den gemensamma ägaren EQT:s benägna bistånd framkom det att DGC ska slås ihop med IP-Only för att skapa en utmanare till de stora operatörerna.

En annan av årets viktigaste affärer skedde i gränslandet mellan konsultbolag och hårdvaruförsäljning. Genom att köpa Caperio vill Advania växla upp rejält, och det är tydligt att det numera svenskägda men isländskt grundade bolaget har stora ambitioner i Norden.

Ett annat bolag som tydligt satsar nordiskt och som knappast har legat på latsidan är Dustin, som har gått fram med en bred 2107-håv. Det började med Purity IT i Norge i februari, sedan hamnade svenska Saldab IT i shoppingbagen i april. I september köptes affärsområdet Norriq ICT ut från danska Norriq och i oktober slukades norska Core Services innan köprundan avslutades med svenska AV-bolaget JML-System. Men det var inte bara köp som gällde, Dustin har även hunnit med att sälja IT-Hantverkarna, fem år efter att man köpte dem.

Tittar man på den stora världen utanför Sverige och Norden har det också bjudits på storaffärer. Störst av dem alla är en affär som inte är klar än. Broadcoms bud på Qualcomm ligger just nu på 110 miljarder dollar, och huruvida det blir av eller ej återstår att se. Trots att det skulle handla om det största it-förvärvet hittills har Qualcomms styrelse hittills varit svårflörtade och avfärdade ett bud på 103 miljarder dollar. Fotsättning lär följa i den soppan. Och på komponentsidan har vi även Toshibas försäljning av minnesenheten till ett konsortium där bland andra Apple ingår.

Läs också: Efter hundramiljardersbudet – här är världens 10 största it-affärer

Google har också agerat på hårdvarusidan genom att köpa den verksamhet hos HTC som ansvarat för telefonen Pixel. Prislappen var 1,1 miljard dollar och anmärkningsvärt i sammanhanget var att Google köpte sig tillbaka in i mobilvärlden bara fyra år efter att man sålt Motorola Mobility till Lenovo.

Samma prislapp, 1,1 miljarder dollar, var det som gällde när HPE köpte hybridspecialisten Nimble Storage. Och hos Cisco har man också investerat miljarder i nya bolag. Först ut var mjukvarubolaget Broadsoft, som kostade 1,7 miljarder dollar, följt av molnapplikationsbolaget Appdynamics för 3,7 miljarder dollar.

En annan av de klassiska it-jättarna som har investerat stort i nytt är Intel, som vill in i bilvärlden med sitt köp av israeliska Mobileye för 15,3 miljarder dollar. Ett annat förvärv som tydligt signalerar att bilar och it blir mer och mer relevanta för varandra är Fords miljardköp av Argo AI, ett startupbolag som jobbar med teknik för självkörande bilar.

Det finns även andra storaffärer att lyfta fram. Och även om de inte påverkar Sverige i förstaläget är de väldigt intressanta ur ett trendperspektiv. Två tydliga exempel på sådana affärer är Amazons köp av matvarujätten Whole Foods och Verizons köp av Yahoo.

Läs också: Verizon kapar massivt efter Yahoo-affären