Atos ratas

Häromdagen lade franska konsultjätten Atos ett jättebud på det nederländska säkerhetsbolaget Gemalto. Men budet på 4 miljarder euro avfärdas nu eftersom styrelsen anser att förslaget väsentligt undervärderar bolaget. Man framhäver också att bolaget är bäst positionerat om det får växa vidare på egen hand.

– På elva år har vi förvandlat Gemalto till ett bolag som är välkänt i mer än 180 länder världen över. Under den tiden har företaget skapat 5 000 arbetstillfällen och hunnit bli världsledande inom digital säkerhet, kommenterar vd Philippe Vallée avfärdandet av Atosbudet.

Addnodes senaste köp i hamn

Addnode Group fortsätter köpa bolag. Den här gången handlar det om mjukvarubolaget Inport, som levererar logistiklösningar för hamnar. Inport omsätter cirka 25 miljoner kronor och dess egenutvecklade programvarusvit Portit används av över 90 procent av de svenska hamnbolagen.

– Våra hamnar spelar en samhällskritisk roll med tanke på dess betydelse för moderna hållbara logistikkedjor och en väl fungerande import- och exportverksamhet. Med Inport ombord stärker Addnode Group sin position som ledande leverantör av programvarulösningar till hållbara städer och samhällen, säger Andreas Wikholm, affärsområdeschef för Addnode Group Process Management, där bolaget kommer att ingå från och med 2 januari.

– Vi är mycket glada över att bli en del av Addnode Group. Vi får klart bättre förutsättningar att serva kunder i både Norden och övriga Europa. Dessutom ser jag starka synergier inom områden som GIS och 3D-visualisering där Addnode Group är marknadsledande, säger Tord Svanqvist, vd på Inport.

MSC köper del av telekomgäng

Konsultbolaget MSC Group köper cirka 11 procent av aktierna i telekombolaget Advoco, som har utvecklat och säljer en mobil telefonväxel genom ett nätverk av partners. Bolaget har cirka 15 anställda i Stockholm.

– Förvärvet kommer att utgöra en del av MSC-koncernens segment Empir Apply och utgör en del av vår satsning inom telematik vid sidan av MSC:s utvecklingsprojekt, Portify. Förvärvet kommer även bidra positivt till koncernens intjäningsförmåga. Framför allt får MSC tillgång till en intressant affärsmodell med prenumeranter som tecknar sig för en 36 månaders repetitiv och mycket skalbar affär. Affärsmodellen är typisk för de produktbolagslösningar vi söker inom Apply, säger MSC:s vd och koncernchef Lars Save.

Göteborg ger HCL energi

Indiska konsultbolaget HCL som dundrat in i Göteborg genom köpet av Volvo IT får nu pris av sin nya hemstad, när man kammar hem 2017 års upplaga av The Key to the Heart of Gothenburg.

HCL får priset för att man är ”ett av de internationella företag som varit viktigast för regionen, inte minst tack vare betydande affärsinvesteringar under året. Investeringarna omfattar bland annat lanseringen av företagets nya leveranscentra i centrala Göteborg”.

Det leveranscenter man syftar på är det som byggts upp för att ge kunder tillgång till tjänster relaterade till öppna system, digitala tjänster och stordatorer.

– Göteborgs Stads utmärkelse understryker faktumet att Göteborgsregionen är viktig för HCL:s tillväxtsatsning i såväl Norden som i resten av Europa. Företagets Göteborgsbaserade verksamhet är ett nav som stödjer företagets utveckling och som gör att vi kommer närmare många nuvarande och framtida kunder, konstaterar en nöjd Pankaj Tagra, Nordenchef på HCL.

– Göteborgs fortsatta tillväxt som affärsregion beror till stor del på förmågan att attrahera de ledande och mest innovativa globala företagen. Därför är det viktigt att vi på Business Region Göteborg bidrar med fortsatta framgångar inom detta område. HCL:s närvaro och starka utveckling i Göteborg är särskilt glädjande ur det perspektivet, säger Erik-Wilhelm Graef Behm, som har titeln Area & Investment Manager ICT på Business Region Göteborg.

Och Tieto får Göteborg Energi

Göteborg Energi har efter en upphandling valt Tieto Smart Utility som lösning för företagets distributions- och elhandelsverksamhet. Med det nya systemet ska Göteborg Energis affärsprocesser digitaliseras och automatiseras, samtidigt som effektiviteten inom försäljning, kundservice, hantering av arbetsflöden, produktion samt fakturering ökas. Avtalet ska bidra till en bättre kundupplevelse för Göteborg Energis cirka 600 000 kunder inom elhandel och distribution. Avtalet löper inledningsvis över fem år, med möjlighet till förlängning med ytterligare fem år.

– Med Tietos framtidssäkra och standardiserade lösning är vi väl förberedda för förändringarna på marknaden och kan höja vår effektivitet och möjligheter att fokusera på vår kärnverksamhet, det vill säga att leverera prisvärda och hållbara energilösningar till våra kunder i regionen, säger Anna Honnér, projektägare på Göteborg Energi.

– Vi är stolta över att kunna ta ytterligare steg i vårt partnerskap och samarbete med Göteborg Energi. Vårt mål är att öka våra kunders konkurrenskraft på den föränderliga energimarknaden och aktivt medverka i våra kunders digitaliseringsresa, säger Olof Ferenius, chef för energisektorn på Tieto.

Koneobolag går till Office IT-Partner

Koneo Skövde kommer från och med årsskiftet att byta kedjetillhörighet och bli en del av Office IT-Partner. I och med denna övergång får Office IT-Partner representation på tre nya orter, Skövde, Lidköping och Falköping.

– Vår målsättning är väldigt tydlig, vi vill växa och ha så bra geografisk täckning som möjligt. Att finnas nära kunderna och kunna skapa långsiktiga relationer och strategiska samarbeten ser vi som viktiga framgångsfaktorerna för Office IT-Partner. Skaraborgsregionen är stor och expansiv och vi är mycket glada att vi nu kan erbjuda våra tjänster även här. Detta kommer bli ett mycket bra tillskott i kedjan, säger Lotta Widorson Lassfolk, vd för Office IT-Partner Sverige.

– Office IT-Partner ger oss möjlighet att vara fortsatt lokala samtidigt som vi verkar under ett starkt nationellt varumärke, får tillgång till ännu mer resurser och tillhör en kedja som växer och har framtidsvisioner. Det här gör dessutom att vi kan erbjuda våra kunder ytterligare specialistkompetens och en rad nya it-tjänster, bland annat konceptet Funktions-IT för att kunna leverera it som tjänst samt olika typer av molntjänster, säger Torbjörn Halldén, vd Office IT-Partner Skövde.

Office IT-Partner Skövde är idag 14 anställda och omsatte 43 miljoner kronor föregående verksamhetsår. Huvudkontoret ligger i Skövde och man verkar inom Skaraborgs län och har även representation i Lidköping och Falköping. I och med den här etableringen finns nu Office IT-Partner på 31 orter runt om i Sverige.

Nyköping e-arkiverar med Ida Infront

Addnode-bolaget Ida Infront, har tecknat avtal med Nyköpings kommun avseende ett e-arkiv. Avtalet omfattar Ida Infronts Iipax Archive som tjänst med tillhörande konsulttjänster.

– Jag ser fram emot samarbetet med Ida Infront vid införande av Nyköping kommuns e-arkiv. Eftersom projektet inte enbart syftar till att skapa ett digitalt stadsarkiv utan en för kommunen och dess invånare central funktion för informationshantering och informationsåtkomst är detta ett extra högprofilerat projekt, säger Mikael Dahlin, arkivchef på Nyköpings kommun.

– Vi välkomnar varmt Nyköpings kommun in i den stora grupp kommuner som nu använder Iipax Archive. Utvärderingen pekar på användarvänligheten och den omfattande funktionaliteten i produkten, ett kvitto på den produktutveckling som skett på senare tid, säger Stefan Jonegård, vd på Ida Infront.

Dizparc plockar gammal Evrykund

Konsultbolaget Dizparc, som dragits igång av ett stort antal Evryavhoppare, har även tagit hand om en del av Evrys före detta kunder. Den senaste är Proton Group, som jobbar med ytbehandling, belysning, teknologi och fordonsindustri.

Avtalet, som löper över tre år med möjlighet till två års förlängning, innebär att Dizparc ska ta ett helhetsansvar för it-miljön genom en molnlösning baserad på Microsoft Azure. Det initiala avtalsvärdet uppskattas till cirka 9 miljoner kronor.

– Vi vill kunna erbjuda våra medarbetare det bästa digitala stödet för att de skall kunna bedriva sitt arbete så effektivt som möjligt. I Dizparc fann vi en it-partner med ett stort engagemang för oss som kund och för den marknad vi verkar på. De mötte väl våra krav och målsättningar inom digital utveckling och har lagt stor vikt vid att skapa förståelse för vår verksamhet, och därigenom erbjuda en modern och fullt ut molnbaserad it-lösning, som vi kan anpassa efter de behov som Proton Group har, säger Andreas Magnusson, cio på Proton Group.

Nya indiern trampar hem första kunden

Indiska Softlabs, som nyligen etablerat sig i Sverige, har fått sitt första uppdrag här. Det uppdraget blir att bygga ett system från grunden till företaget Personalcyklar, ett bolag som erbjuder tjänster som gör det möjligt för arbetsgivare att tillhandahålla cyklar som en löneförmån via bruttolöneavdrag. Systemet kommer att hantera Personalcyklars samtliga affärskritiska processer som exempelvis asset management, finansiell kalkylering, avtalshantering och crm.

– Softlabs har visat stor vilja och förmåga att sätta sig in i våra processer, samtidigt som man har guidat oss i strategiarbetet kring vår digitalisering. Vi känner oss trygga i att samarbetet kommer att leda till en stor nytta och framgång för båda parter. För oss har det varit viktigt att hitta en partner som vill ta ansvar för en långsiktig relation då vi är övertygade om att vårt system kommer att behöva kontinuerlig utveckling av innehåll och skalbarhet med avseende på volym, säger Björn Ekholm på Personalcyklar.

– Uppdraget ger oss en bra start på vår svenska satsning och ett kvitto på att man uppskattar kombinationen av svensk projektledning och den utvecklingskompetens som finns i Mumbai, säger Tomas Persson, som ansvarar för Softlabs Group i Norden.

Sverige + Tyskland = Nederländerna

Tele2 och Deutsche Telekom meddelar idag att de kommit överens om att slå samman Tele2 Nederländerna och T-Mobile Nederländerna till ett gemensamt bolag. Tele2 kommer att äga 25 procent av det nya bolaget och erhålla en kontantbetalning om 190 miljoner euro vid affärens fullgörande.

EU-kommissionen har varit snål med att godkänna sammanslagningar på teleoperatörsmarknaden i Europa de senaste åren, men Tele2:s vd Allison Kirkby är optimistisk.

– Vi är säkra på att affären kommer att godkännas, sade hon till Nyhetsbyrån Direkt vid fredagens telefonkonferens och utvecklade:

– Varje situation är olika. Vi skapar en starkare nummer tre, inte en starkare nummer två eller nummer ett. Vi konkurrerar med ett duopol på den nederländska marknaden, där de två största aktörerna har en 80-procentig marknadsandel och har 90 procent av ebitda i marknaden. Vi tror att det är en situation som skiljer sig från de andra fallen, eftersom vi tror att den nederländska marknaden behöver en stark nummer tre.