Mobilraketen hittade farten igen.

Upp och ned, ned och upp. Lite så kan man sammanfatta den kinesiska mobilraketen Xiaomis resa. 2016 vill smartphone­leverantören nog helst glömma – det var ett år som kantades av växtvärk, leveransproblem och tappade positioner på smartphone-marknaden. Därtill tappade bolaget flera tunga namn i ledningen. Men i år har det vänt för Xiaomi. Under tredje kvartalet ökade de försäljningen av smartphones med 80 procent jämfört med motsvarande kvartal året före. Därmed tog de tillbaka sin plats på listan över de fem största smartphone­tillverkarna i världen.

Samsung Galaxy Note 8

Galaxy Note är het igen – men utan explosionsrisk.

Ännu en smartphone-revansch. Note-varumärket fick under 2016 sig en enorm törn i och med fiaskot med Note 7 – en modell som fick dras tillbaka då batterier överhettades och kunde explodera. Men med den lyckade lanseringen av uppföljaren Note 8 i höstas kunde Samsung lägga Note 7-debaclet bakom sig en gång för alla.

Note 8 fick ett positivt bemötande från analyshusen, och försäljningen har sedan starten rapporterats vara stabil. Redan första dagen den gick att förhandsbeställa på hemmamarknaden Sydkorea fick Samsung in fler beställningar (395 000) än vad föregångaren fick under hela förbeställnings­perioden (380 000). En revansch för Note som heter duga.

HP-datorer

HP Inc klarar sig bättre på egna ben.

När gamla Hewlett Packard delades upp i två delar, HP Enterprise och HP Inc, handlade det mesta om HPE. Det var där framtidsområdena molnet, lagringen och nätverken fanns. HP Inc däremot verkade på de trista pc- och skrivarmarknaden, och fick därtill en mardrömsstart med usla resultat och stora neddragningar.

Men HP har styrt upp skutan och fått ny skjuts på pc-marknaden. För första gången på många år passerade de också Lenovo på den globala pc-marknaden i en del mätningar. Det har av allt att döma varit positivt för HP att få koncentrera sig på pc och skrivare.

Ryzen

Den ständiga processorutmanaren reser sig. 

När det gäller processorer har vi vant oss vid Intels totaldominans medan den ständiga utmanaren AMD gått kräftgång de senaste åren. Men nu kan det vara match igen – i och med de nya Ryzen-processorerna. Inte minst värstingen Threadripper ger en enorm prestanda för en jämförelsevis billig peng. I de benchmarktester som AMD visat upp utklassar Ryzen den senaste upplagan Core-processorer i råstyrka.

Framgångarna resulterade i höstas i de första svarta siffrorna på tre år, när AMD presenterade sin rapport för tredje kvartalet. Nettovinsten landade på 71 miljoner dollar, och intäkterna ökade med 26 procent jämfört med samma kvartal förra året.

Satya Nadella

Trägen vinner – till slut fick Nadella respekt för sin Linuxsatsning.

Vd Satya Nadella har fått utstå mycket spe för Microsofts multiplattformssatsning på Linux, IOS och Android. Utskälld, misstänkliggjord och utdömd på förhand, från alla håll. Många befarade att det här var ett sätt för Microsoft att låsa in även sina motståndare i Windowsmiljön. Men Satya Nadella har hållit fast vid strategin att satsa på kompatibilitet med andra plattformar som Linux.

Och nu håller synen på att förändras, och Microsoft har vunnit mer och mer respekt. Net Core version 2 som kom i höstas är ett bra exempel på praktisk implementation.

För ungefär ett år sedan blev Microsoft medlem av Linux Foundation, organisationen som styr utvecklingen av Linuxkärnan. Ungefär samtidigt anslöt sig Google till Net Foundation, den organisation som styr utvecklingen av Microsofts Dotnetplattform. Och nu i höstas blev Microsoft en av huvudsponsorerna till Open Source Initative.