Du vet hur det är, skriver du ett långt avtal så får du dels lugn och ro, dels ofta lägre priser. Så tänker it-beslutsfattare också. Inte minst vad gäller datacenterutrustning, hosting och outsourcing av it-drift.
Med alla fördelar som kommer med långa avtal märks även en del problem. Och de ger sig extra mycket till känna när företag funderar på att migrera it-lösningar till publika molntjänster. Ekonomin i en molnmigrering försvinner om man har ett gällande långt avtal för existerande, lokala it-lösningar. Det blir helt enkelt orimligt att flytta till molnet om man måste betala för äldre lösningar.
Och, inte minst, för leverantörer som har kunder för traditionella lösningar så finns det ofta inget att tjäna på att kunderna migrerar till molnet. Tvärtom kan det mycket väl innebära minskade intäkter, även om man behåller kunderna i nya it-miljöer.
Läs också: Nästa år är det hybrida moln som gäller
Hur är det ute på företagen? Har man råkat ut för det här problemet?
– Ja, men absolut, det har vi upplevt. Det kan bli kostsamt och svårt att byta lösningar, säger Bengt Sjöberg, regional it-chef på Cloetta i Skandinavien.
Som exempel på problemområden nämner han att byta mejllösning till en som körs i molnet och att börja köra en tillämpning som Microsofts samarbetsverktyg Sharepoint i molnmiljö.
Även på konsultsidan känner man igen det här:
– Det ser vi hela tiden. Vissa datacenterleverantörer har inte så mycket incitament att låta kunderna flytta till molnet, säger Patrik Löwendahl, ansvarig för lösningar för digitala affärer på Avanade.
Linus Malmberg är vd på Cordial som ägnar sig åt rådgivning på chefsnivå. Även han känner igen beskrivningarna av problem med långa avtal:
– Det förekommer nog överallt, jag har sett flera fall. Gamla avtal står i vägen.
Det här har fått följder för hur molnleverantörer agerar:
– I vissa fall är molnleverantörer beredda att lösa ut gamla avtal åt blivande kunder, berättar Linus Malmberg.
Är det verkligen så? Vi frågar Johan Christenson som är vd på den svenska molnleverantören City Network:
– Vi har inte betalat för att lösa kunders gamla avtal, det är inte vårt sätt att jobba. Det jag hör från branschen är att det är mycket förhandlingar med diskussioner om rabatter, säger Johan Christenson.
Läs också: Har du koll på arkitekturerna i molnet?
Men han känner igen diskussionen om problem med långa avtal:
– Jag har mer än en gång varit med om att migreringar har avstannat eftersom blivande kunder missat att säga upp gamla avtal. Om man inte säger upp ett avtal kan det vara så att det förlängs med tre år automatiskt. Det räcker att missa med en minut, säger Johan Christenson.
Linus Malmberg lyfter fram ett mer komplicerat problem än de rena avtalsmissarna:
– Det vore intressant att veta hur ofta höga chefer inte får reda på hur molnlösningarna skulle fungera, eftersom folk på lägre nivåer inte tycker det är värt att ta upp det då avtalssituationen gör att molnlösningarna inte är ett alternativ just då.
Om det är så, så innebär det att intresset för molnmigreringar inte är så stort som det borde vara, givet de möjligheter som de faktiskt ger.