Wearables

Eller som det brukar översättas: Kroppsnära prylar. Ja, i år skulle vi alla gå omkring som vandrande sensorer, med smarta armband, glasögon, klockor, kläder och kepsar. Men inte mycket har hänt och i dag talas det betydligt tystare om de här prylarna. Och när sportjätten Adidas nu nyligen meddelade att de lägger ner planerna på att utveckla egna wearables kändes det som ett tecken i tiden.

Det enda som riktigt kommit igång är de smarta klockorna – av de totalt drygt 30 miljarder dollar som wearables väntas generera i omsättning under 2017 står de smarta klockorna för en tredjedel, enligt analysföretaget Gartner.

Läs också: Efter big data-hajpen: nu kokar det i datasjöarna

AR/VR

För ett år sedan talades det om artificiell och förstärkt verklighet i var och varannan mening. Pokémon Go orsakade masshysteri och skulle ju bara vara början. Men nej, det är inte samma drag runt de här teknikerna nu som det är runt säg artificiell intelligens eller blockkedjan. Därmed inte sagt att det inte kan smälla till under det nya året. Det ska påpekas att de stora leverantörerna inte ligger på latsidan för att med nya funktioner blåsa liv i AR/VR igen. Återstår att se om de lyckas med detta.

Java

När de svenska it-konsulterna i en stor undersökning från Inspectum fick säga vilka teknikområden som de tror blir hetast 2018 rasade Java ned till någon enstaka procent. I stället pratar ”alla” AI, molnet, GDPR och IoT. Kanske beror det på att programmeringsspråket numera tas för givet – det är ju fortfarande vanligast, men någon hajp går det knappast att talas om.
Till råga på allt meddelade Oracle under året att de ämnar släppa taget om Java EE (enterprise edition). 

BI

Samma sak med det tidigare så hajpade teknikområdet business intelligence, BI. I konsultundersökningen som nämns ovan var det överhuvudtaget ingen som nämnde BI. Förmodligen beror inte detta på att det råder mindre efterfrågan på verktyg som kan hjälpa till att fatta rätt beslut i en värld där informationen och alla data bara växer och växer. Snarare beror på det på att det i stället pratas om nyare begrepp inom intilliggande områden som dataanalys, AI och maskininlärning titt som tätt. 

Hadoop

Talades det Big data för ett par år handlade det om det stora slaget mellan Hadoop och Spark, dessa två huvudmotståndare när det gällde vilka verktyg man skulle använda för att hantera stora datamängder. Nu verkar det alltmer som om Spark gått segrande ur matchen, Hadoop är det tystare om. Som CIO skrev: För inte så länge sedan var Hadoop svaret på frågan ”hur ska vi lagra och behandla riktigt stora datamängder?”. Idag är det mer svaret på ”Hur många rörliga delar kan man pressa in i ett system innan det blir omöjligt att underhålla?” ...

Läs också: Applegrundaren till attack mot Tesla – ”en hajp”

Elbilen "för alla"

Att prata om avstannade hajper och Tesla i samma kan tyckas som en motsägelse. Men när det gäller den stora satsningen på att göra en bil som ”alla” har råd med får man nog ändå säga att Tesla-hypen åtminstone kylts ner. Det var med Model 3, den första bilen i de lägre prisklasserna, som Elon Musk på allvar skulle utmana de traditionella fordonstillverkarna. Det rådde rekordintresse för bilen, men efter lanseringen har det mesta handlat om leveransproblem och missade produktionsmål. Under kvartalet som följde efter produktionsstarten i juli lyckades Tesla bara producera 440 elbilar av den här modellen.