Ännu ett utmanande år är att vänta för den nordiska pc-marknaden. Försäljningen av stationära och bärbara pc går ner, precis som surfplattorna. Detta enligt en nordisk undersökning från analysföretagen IDC.

Totalt väntas det säljas 7,4 miljoner enheter av dessa slag under nästa år, vilket är en nedgång med 4,2 procent.

Läs mer: Nu ska Lenovo bli störst i Sverige – ”satsar mer än någonsin”

Helt utan ljusglimtar är marknaden ändå inte. Framför allt småföretagen kommer att driva på marknaden, uppger IDC i rapporten, då de går in i en fas av att förnya sin utrustning. Senast det gick att prata om en förnyelsevåg inom smb-segmentet var 2014. Dessa pc har nu hunnit fylla fyra år vilket gör att det är dags att byta ut dem. Windows 10, mobilitet och nya formfaktorer är andra drivkrafter för småföretagen att investera i nya maskiner.

Ännu en ljusglimt hittar vi inom utbildningssektorn. Särskilt är det då Chromebooks som går bra i skolorna. I år väntas försäljningen av dessa öka med 26,3 procent och den starka utvecklingen väntas hålla i sig. Inom utbildningssektorn väntas Chromebooks under 2018 ta en imponerande marknadsandel på 58,7 procent i Norden.

Läs mer: De stora analyshusen på kollisionskurs om pc – igen

I övrigt är det ultratunna och konvertibla pc samt maskiner med löstagbara tangentbord, som kommer att efterfrågas mest i de här båda tillväxtsegmenten (utbildning och småföretag), uppger IDC.