Vad som blir årets julklapp brukar vara en het potatis. Men det finns också prylar som aldrig kommer i närheten. Här tänkte vi lyfta fram lite av årets skojigaste dumtech, det vill säga prylar som kanske borde ha stannat på idéstadiet.

Det är tydligt att möjligheterna med att koppla upp saker har slagit ner som en bomb i den lite för kreativa tomteverkstaden, för det verkar inte finnas någon hejd på allt som ska kopplas upp, och de krystade förklaringarna till varför man gör det är nästan ännu fler.

Ett lämpligt sätt att börja resan: de ack så jobbiga morgonbestyren. Många av dessa ska bli mycket lättare nu när företaget Griffin Technology satt fenomenet morgon under lupp och skapat ”lösningar som förenklar vardagliga rutiner och sedan försvinner i bakgrunden”.

Läs också: Tomtens omöjliga uppdrag: Schackrutig färg – inte rutig i burken

Deras oumbärliga uppsättning består av en uppkopplad brödrost, där du kan ha ”personliga inställningar för den perfekta skivan. Varje gång!”, en blåtandsuppkopplad kaffemaskin som gör att bara ett klick i appen skiljer dig från din upphällda kaffekopp, och som kronan på verket har Griffin även tagit fram en uppkopplad spegel. Till det facila priset 999,99 dollar ges du möjligheten att se viktiga detaljer om den stundande dagen, som tid, väder och givetvis även statusuppdateringar från dina andra Griffin Home-produkter.

Och om det känns lite futtigt att bara spegeln, brödrosten och kaffemaskinen är uppkopplade så finns det alltid företag som kan komma till undsättning. Kérastase, L’Oréal och Nokia har stolt lanserat ”världens första smarta hårborste som ger dig möjlighet att spåra och förbättra hårhälsan över tiden”.

Hair Coach
Foto: KérastaseSmartborsten ”Hair Coach”.

Frukost och köket var också navet för en av fjolårets succéprodukter. Men tyvärr tvingades vi ta farväl av den fjärrstyrda smarta juicepressen Juicero. De hänsynslösa marknadskrafterna tog bryskt död på det fantastiska projektet. Efterfrågan på en pryl för 700 dollar, som dessutom krävde att man köpte extra juicepåsar, och vars enda funktion var att fjärrstyra upphällandet av juice genom att sticka hål på den extrainköpta juicepåsen, höll sig konstigt nog på en stabilt låg nivå.

Läs också: 500 år efter Luthers reformation – nu är robotprästen här

Men för den skull är inte Griffin ensam herre på morgontäppan. Det finns, hör och häpna, ännu mer kreativitet. En brittisk student vid Brunel University har tagit brödrostens tekniska möjligheter till himlastormande nivåer: Mänsklighetens sedan länge så hett eftertraktade önskan att bränna in dagens väderprognos på ett rostat bröd har äntligen fått gehör. Det är dock ingen överdetaljerad information som bjuds på brödet, men det går i alla fall att välja mellan moln, sol och regndroppe.

Det går att avnjuta tekniska framsteg på kaféer också. Ett exempel är The Tea Terrace i London, där kan du beställa en selfieccino, som är precis vad det låter som. En cappuccino med en bild på dig själv i mjölkskummet. Denna egenlycka är möjlig att uppnå om du skickar din bild via en app, så trollar kaféets kaffemaskin fram mästerverket på några minuter.

selfieccino
Får det vara en kopp selfieccino?

Och skulle det vara dåligt väder kan du alltid krydda din daskiga morgon med en smart saltströare, som du styr med telefonen eller Amazon Echo. Produkten, som givetvis heter Smalt, kan också spela musik via en blåtandshögtalare, bjuda på mångfärgad stämningsbelysning och fördela salt i valfri mängd. Det görs så klart i Smalt-appen, där du skakar telefonen eller väljer mängd genom att trycka på skärmen.

Smalt
Foto: SmaltSmarta saltströaren ”Smalt”.

Men även solen har fläckar. Smalt klarar tyvärr inte av att mala salt.

När du står framför din smarta spegel kan det vara läge att klä på sig. Och för den som tycker att det är lite töntigt med smartklocka finns det alltid kreativa lösningar. Till exempel har Google och Levi Strauss tillsammans tagit fram en smart jacka som fått namnet Levi's Commuter Trucker Jacket with Jacquard by Google och kan bli din för 350 dollar.

Levi's® Commuter Trucker Jacket with Jacquard™ by Google
Levis och Googles smartjacka.

De båda bolagen har tidigare samarbetat för att ta fram smarta jeans, men nu bidde det alltså en jacka med en smarttagg, vilket i princip är en smartklocka utan själva klockan. Som de flesta smartklockor kräver jackan att du har med dig din telefon för att du ska få någon glädje av den. Men som vanligt när det skapas krystade prylar finns det en liten hake: jackan kan bara tvättas tio gånger, efter det är smarttaggen inte särskilt smart längre.

Läs också: Färre döda kalvar med uppkopplade kor

Vardagsrummet har också oanade möjligheter. Eller varför begränsa sig till ett ställe? LG och Bang & Olufsen har tillsammans tagit fram oled-tv:n Beovision Eclipse. Det fiffiga med den här tv-apparaten är dess motoriserade stativ, som ”ljudlöst kan flytta tv:n runt i rummet med en knapptryckning”.

Beovision Eclipse
Foto: Bang OlufsenDet motoriserade stativet på LG:s och Bang Olufsens Beovision Eclipse.

Och så här i juletid får man inte heller glömma Elf Surveillance Dummy Security Camera. Föräldrar har nu fått nya möjligheter för det klassiska hotet om att tomten vill veta om det finns snälla eller stygga barn i huset. Den charmigt pennalistiska leksaken, som går att köpa för fem pund, ser ut som en klassisk övervakningskamera, och säljs in med premissen att det är tomtens ”alfer” som håller ungarna under uppsikt och rapporterar allt dåligt uppförande till jultomten.

Elf Surveillance Dummy Security Camera

Men det är inte bara prylar som ser dagens ljus – även tjänster måste ju få vara med. Ingen kan påstå att det inte kluras fram fiffiga sådana i techvärlden. New York-baserade Skedaddle har lyckats få in 6 miljloner dollar – hittills – för sitt Kudos Project. Bolagets grundare och vd Adam Nestler berättar uppspelt för Business Insider hur man helt ska komma ifrån det jobbiga dricksandet till servicepersonal. Istället ska kunder kunna bedöma alla transaktioner de gör, och sedan kommer utvärderingarna av Uberförare, servitörer eller personen i din lokala snabbköpskassa att finnas publicerade i en databas.

Det betyget kommer inte bara att fungera som en viktig faktor om den ständigt övervakade serviceanställda skulle vilja byta jobb. Enligt Skedaddle ska det framför allt fungera som en extra bonusbelöning för personen i fråga. Inbyggt i själva idén ligger alltså även tanken att det funkar precis lika bra som dricks.

Initialt kommer de nya belöningsnivåerna bara att synas inom Kudos-systemet, men Adam Nestler tror så pass mycket på sin idé så det kommer att lösa sig när systemet vuxit sig starkt. Då kanske man skulle kunna komma i närheten av något slags belöning i form av pengar också.

– Det här är en massiv möjlighet att helt och hållet eliminera dricks, säger han till Business Insider.