Artificiell intelligens och maskininlärning har skakat om affärsområden som marknadsanalys, säkerhet och kundvård. Men när det gäller kärnfunktioner i företaget, särskilt där det är förknippat med stora risker om man fattar felaktiga beslut, så är användandet av AI fortfarande i ett tidigt skede.

AI för kärnfunktioner lär ändå bli viktigare och viktigare framöver – och för företagen gäller det att hänga med.

Vår amerikanska systersajt CIO.com har träffat ett företag som brottats med just dessa frågor. Det är läkemedelsgrossisten AmerisourceBergen som har 19 000 anställda i 47 länder – och som nu letar efter sätt att använda AI i prissättningen av deras produkter.

Alexander Kugler, som är ansvarig för de här områdena på företaget, säger till CIO.com att han är mycket medveten om vilken potential artificiell intelligens har. Det handlar helt enkelt om att hjälpa företaget fatta bättre beslut när de prissätter sina produkter. Sätter de för höga priser går kunderna någon annanstans – sätter de för låga priser förlorar de pengar.

Tidigare matade de in data från olika system i kalkylark för att kunna fastslå produktionskostnader. Baserat på historik och allmän kunskap försökte de sedan lista ut hur känsliga kunder var för prisförändringar och hur konkurrensen påverkade.

– Men vi kände att de här prissättnings­metoderna inte hängde med i utvecklingen, säger Kugler.

Läs mer: Så ska AWS satsa i Norden: ”Vi fortsätter expandera”

Så för 15 månader sedan började företaget röra sig mot ett integrerat system som automatiskt räknar fram produktionskostnader och analyserar historiska försäljningsdata. De vill skapa ett grundläggande lager för framtida användande av artificiell intelligens.

Det handlar om att AI ska förbättra affärssystemen.

Det behovet växer, och affärssystems­leverantörer väver in funktioner för maskininlärning i systemen för att möta det.

Plattformen AmerisourceBergen valde heter Vendavo, och som det är nu använder företaget algoritmer för att varna om priset sätts lägre än kostnaderna. Men det är bara början.

– Vi gick live med systemet i september, och vi använder det mer för de mer grundläggande sakerna i dag. Vi kryper, men vi kommer att börja gå, säger Kugler.

Det finns också andra larm eller varningar som företaget skulle kunna använda sig av – till exempel om en särskild händelse kan trigga behovet av till exempel influensavaccin, eller ifall en ny konkurrent inom ett område kommer att dra ner priserna.

– Om man blickar framåt ser jag absolut värdet i att systemet larmar när det uppstår affärsrisker. Vi har tiotusentals kunder och säljer tusentals produkter. Att ha processer eller ramverk på plats som kan varna innan det dyker upp saker vore helt fenomenalt, säger han.

Läs mer: Så ska AI hjälpa företagen hitta rätt person till lediga jobb

Ett annat användningsområde för maskininlärning är att automatisera arbetsflödena. AmerisourceBergen letar efter sätt att automatisera prissättningen.

Första steget är att ha ett ramverk där en person kan ta ett beslut som automatiskt drar igång olika processer. Nästa gång ett beslut ska tas kan då systemet föreslå olika åtgärder baserat på tidigare historik. På det sättet kan systemet ”lära sig självt” och bli mer och mer automatiserat.

– På så vis skulle man kunna få ett konsekvent beslutsfattande medan den grupp som sätter priserna kan fokusera mer på allt det som ligger bakom prissättningen, säger Kugler.

Ytterligare ett område där AI kan hjälpa till är att hålla koll på konkurrenter.

Alexander Kugler säger till CIO.com att han tror att de företag som inte drar nytta av AI:s fördelar kommer att tappa. I slutänden kommer det att slå mot vinsten om man inte klarar av att nyttja de här teknikerna på rätt sätt.