Tio lokala kontor har brutit sig loss från Koneokedjan, och kommer från och med idag att ingå i den nystartade och medlemsägda företagsgruppen Gibon. Målgruppen för den nya aktören kommer att vara små och medelstora företag runt om i landet, men inledningsvis kommer det givetvis främst att vara på de orter där gruppen redan är verksam.

De tio som valt att hoppa på Gibontåget är de tidigare Koneobolagen i Borås, Gävle, Ljungby, Göteborg, Nyköping, Stockholm, Uddevalla, Vänersborg, Uppsala och Västerås/Eskilstuna.

Sedan Koneo köptes upp av japanska Konica Minolta 2011 har det varit en del olika turer med de olika kontor kedjan har haft runt om i landet. Och nu kommer alltså ännu en tur i den utvecklingen.

– Det här är en entreprenörsdriven organisation och har alltid varit det. Vi hade olika mål om hur saker skulle göras, säger Mia Åslander, som är Gibons marknadschef, men förnekar att det skulle finnas någon schism med den kedja man tidigare tillhört.

– Koneo finns kvar, och det kommer att finnas mycket samarbete mellan de olika kontoren och oss.

Och det är minst sagt ambitiösa mål som den nya gruppen har satt upp. De tio bolag som går ihop under Gibonflagg har idag en gemensam omsättning på 300 miljoner kronor, med 130 medarbetare.

– På fem år ska vi upp i en och en halv miljard. För att kunna nå dit kände vi att vi måste våga ta steget och skapa en ny aktör på marknaden. 

Det är en rejäl ökning, hur ska ni nå dit?

– För att nå 1,5 miljard är tanken att vi dels ska växa organiskt på de ställen där vi finns, dels bli fler medlemmar och växa på orter där vi inte finns idag.

Läs också: Det våras för dumtech – här är de sämsta idéerna i tech-världen just nu

Mia Åslander säger att det finns stora skillnader mellan att vara en företagsgrupp och att vara en kedja. Inte minst vill hon framhäva att varje medlemsbolag styr sig självt och skapar sin egen affär.

– Vi vill inte bygga en till kedja, utan vi ska vara tydligt kompetensbaserade. Alla bolagen kommer att leverera bas-it, men sedan finns det olika spetskompetenser på de olika orterna. Nyttjar vi det på rätt sätt får vi en extra styrka på respektive ort. It är basen i vår affär, men kunden behöver hjälp med mer, och där vill vi ta ansvar för hela den digitala resan, säger hon.

Om ni ska locka nya medlemmar, vilka ska vara med?

– Det får framtiden utvisa. Förhoppningsvis de som ser den potential som finns i gruppen. Vi vill inte bara ha sådana som är exakt som oss.

Behövs det fler kedjekonstellationer? Är inte det konceptet snarare på väg bort?

– Jag tror precis tvärtom. Vi har varit entreprenörsdrivande sedan bolagen startade, där man skapar ett eget bolag och driver det utifrån sin egen vilja. Vi vill bort från ordet ”kedja” där alla ska in i samma mall, vi vill bygga en ny typ av organisation och då tror vi att en företagsgrupp fungerar bättre. Vi vill inte ta bort det som tidigare har gjort att folk ser oss som spretiga. Det är snarare det som gör oss unika. Alla behöver inte vara exakt lika, utan vi ska kunna dra nytta av olika kompetenser på olika orter.

Vi vill inte ta bort det som tidigare har gjort att folk ser oss som spretiga. Det är snarare det som gör oss unika.

Rent organisatoriskt kommer bolagen styras av respektive vd. Talesperson för styrelsen är Erik Asker, som är vd på Stockholmskontoret, samt Mia Åslander, som alltså är marknadschef.

– Det finns ingen vd. De olika vd:arna vet exakt hur de vill driva sina verksamheter, medan min roll är att se till att marknaden vet vilka vi är.

Läs också: Konsulterna börjar sluka varandra – så utvecklas it-branschen

Gibons logotyp
Logotypen leker med apsvansen.

Så var det då namnet, som alltså befinner sig någonstans mellan en gitarr och en apa. Och det är en nöjd marknadschef som konstaterar att det finns mycket att jobba med i namnet Gibon.

– Vi kommer kanske inte att gå åt vare sig ap- eller gitarrhållet, men vi lekte i alla fall lite med apsvansen i loggan för att göra den kopplingen, säger hon.