I december förra året beslutade den amerikanska kommunikationsmyndigheten FCC att slopa landets regler gällande nätneutralitet. Ett beslut som ger USA:s internetleverantörer rätten att särbehandla sina kunders trafik vilket kan missgynna vissa sajter och tjänster.

Nu har beslutet stött på patrull i form av organisationen The Internet Association, med jättar som Facebook, Google och Netflix i spetsen, som meddelar att de kommer ta striden om nätneutraliteten till domstol. Det rapporterar New York Times.

Läs också: USA slopar nätneutraliteten – det är dåliga nyheter för internet

”Under 2018 kommer internet att gå samman till försvar för nätneutraliteten. Vad gäller FCC så kommer vi att mötas i rätten”, skriver gruppen på Twitter.

Enligt organisationen kommer de att skicka in en stämningsansökan mot FCC inom kort.

The Internet Association är långt ifrån de enda som ställer sig kritisk till FCC:s beslut. Flera amerikanska startupföretag har kritiserat beslutet som de menar kan skada deras verksamhet. Och redan förra sommaren arrangerade Amazon, Github och Mozilla en stor demonstration till förmån för nätneutraliteten.

Ytterligare ett bevis på att FCC:s beslut rört upp känslor är att myndighetens ordförande Ajit Pai nyligen tvingades ställa in sitt besök på årets CES-mässa på grund av dödshot.

Läs också: ”Så här kan internet se ut utan nätneutralitet”

Med största sannolikhet kommer frågan om nätneutralitet i USA att bli en av de stora frågorna i landets kommande mellanårsval, speciellt med tanke på att flera demokratiska politiker tidigare kritiserat FCC:s beslut.