Språk, plattformar och mjukvaror kommer och går snabbare än vi hinner bli proffs på dem. Men enligt forskning från amerikanska College Board är flera tidlösa kompetenser bland de mest efterfrågade när vi skriver 2018 – dataanalys, generell programmering, psykologi och pedagogik.

Rekryterings- och bemanningsföretag pekar också på AI och kinesiska språkkunskaper som heta skills för framtiden.

– Vi ser att framgång i dagens yrkesliv handlar mindre om specifika teknikkompetenser och enskilda språk, mer om att ha en verktygslåda som gör att du kan förstå teknik och anpassa dig när den förändras, säger Matt Glotzbach, vd på utbildningsföretaget Quizlet.

– Det är lätt att säga att alla it-proffs ska kunna utföra en sql-förfrågan. Men det är både viktigare och svårare att förstå grunderna. Grundläggande datavetenskap, att klara sig i en datafylld värld, att tolka data – det gäller att veta hur du lär dig nytt, säger han.

Läs också: Här är teknikområdena där företagen skriker efter folk

Specifika it-kompetenser är fortsatt viktiga, liksom mjuka kompetenser som kommunikation och samarbete. Men de här ”mittemellan-kompetenserna” kan skilja en sökande från en annan idag, oavsett om du är nyexaminerad eller veteran i branschen, säger Glotzbach.

– Det är övergripande koncept: att söka information, dataanalys, kritiskt tänkande. Det har alltid varit viktigt, men framöver kommer det att vara mycket mer än ”nice to have”.

Samtidigt kommer kinesiska språkkunskaper att nästla sig in bland it-kompetenser som React och Microsoft Azure, i takt med att Kina befäster sin position som stormakt. Det säger Daniel Culbertson, ekonom på Indeed.com.

– Det är intressant, men inte förvånande. Det visar hur viktigt det är att kunna samarbeta med den här stormaktens växande it-bransch.

Likaså blir AI och robotik bara viktigare, säger Felix Fermin på rekryterings- och bemanningsföretaget Mondo.

– Framöver tror jag att det behövs personal som förstår grundläggande algoritmer för att skapa AI-system, såväl som generell design och även viss psykologi, viss förståelse för mänskligt beteende, säger Fermin.

– Folk som har i uppgift i att ta fram till exempel chattbottar behöver förstå hur tekniken kan göras mänskligare och fås att visa empati, kreativitet, kommunnikation, säger han.

Läs också: Här ska du inte söka jobb – fem varningstecken på stelbenta företag

Så, hur ska du betona sådan här ”mittemellan-kompetens” på ditt CV? Du kan inte bara punkta upp dem som tekniska kompetenser. Istället ska du behandla dem på samma sätt som dina mjuka kompetenser, säger Glotzbach på Quizlet.

– Lyft fram hur du har lärt dig på jobbet, eller investerat i vidareutbildning genom onlinekurser, mikrocertifieringar, bootcamp – alla såna grejer, säger han. Det visar att du kan anpassa dig till föränderliga behov och hålla dig ajour när tekniken förändras.

– Det enda som är konstant inom it är ständig förändring. Det enda säkra är att framtiden blir helt annorlunda. Vi vill se kandidater som lever upp till det, säger han.

IDG News