Strax före årsskiftet beslutade den amerikanska kommunikationsmyndigheten FCC att ta bort de regler som säger att bredbandsleverantörer måste behandla all trafik på internet likvärdigt – det som vi brukar kalla nätneutralitet.

Men trots att beslutet är fattat så fortsätter motståndet. För bara några dagar sedan meddelade organisationen The Internet Association där bland annat jättar som Facebook, Google och Netflix ingår, att de har för avsikt att stämma FCC och få saken prövad i domstol.

Läs också: Till slut: nu ger sig nätjättarna in i kampen om nätneutraliteten

Även den partipolitiska striden mellan republikaner och demokrater fortsätter. När beslutet fattades i FCC så röstades det igenom i linje med partiböckerna – ordföranden Ajit Pai som tillsatts av president Trump och två andra republikaner röstade för och två demokrater emot.

Det betyder inte att demokraterna släppt frågan, rapporterar Reuters. Demokraterna i senaten har nu gått ut med att de tänker tvinga fram en omröstning om FCC:s beslut senare i år och att de också ska försöka få det till en nyckelfråga under de kommande kongressvalen i år.

Exakt när demokraterna i senaten ska försöka få till stånd en omröstning är oklart, FCC:s beslut träder inte i kraft förrän om minst tre månader. För att vinna behöver Demokraterna få över åtminstone en republikan på sin sida.

Läs också: Klart: USA slopar nätneutraliteten – det är dåliga nyheter för internet

– De som är på fel sida av historien ska betala ett politiskt pris, säger den demokratiske senatorn Ed Markey.