Medan Telia fortsätter brottas med problem i Asien (så sent som igår krävde Nepal miljardbelopp i skatt av operatören – den senaste av en rad prövningar för företaget i regionen) så bygger värsta konkurrenten Tele2 en allt mer heltäckande utmanare. Med köpet av Com Hem som de aviserar i dag adderas det fasta bredbandet till portföljen.

Det här innebär att kampen på den svenska operatörsmarknaden som redan är tuff – med hård konkurrens och prispress – spetsas till ytterligare.

Bengt Nordström som är telekomexpert och vd på managementkonsultbolaget Northstream är inte överraskad över dagens besked – tvärtom beskriver han affären som logisk.

– Det här är en mogen marknad, den växer inte och samtidigt råder stor kostnadspress. Därför letar aktörerna hela tiden efter sätt att skapa skalfördelar, och det gör att den här typen av affärer blir logiska.

En annan faktor som gör den här affären logisk, säger Bengt Nordström, är det faktum att Tele2s storägare Kinnevik investerade tungt i Com Hem under fjolåret.

Läs mer: Telia ryker först när Postnord rensar bland leverantörer – fler på väg ut

Lägg därtill att Tele2 under 2016 förvärvade TDCs svenska verksamhet.

– I och med det här köpet skapas också en tydlig tvåa på marknaden, efter Telia, säger Bengt Nordström. De får samma innehåll: de har mobilt bredband, via Com Hem får de fast bredband, och genom TDC-förvärvet tidigare har de också en stark företagsverksamhet.

Vad kommer det här då att innebära för värsta antagonisten Telia?
– Förvärvsmässigt tror jag inte att det kommer att behöva göra något, men det kommer att öka trycket på Telia att effektivisera organisationen.

Hur svårt är det att få ihop två sådana här stora verksamheter?
– Det är komplext och svårt, det påverkar varumärken, distribution av tjänster och så vidare, men det är görbart. Det gäller att hitta synergierna.

– Man ska också komma ihåg att både Tele2 och Com Hem har levererat starka resultat och det är naturligtvis en fördel för dem i det här.

På presskonferensen innan lunch i dag betonade både Allison Kirkby, vd Tele2 och Anders Nilsson, vd Com Hem att företagen kompletterar varandra med sina inriktningar på mobilt respektive fast.

– Det finns inga större överlappningar, säger Allison Kirkby. Företagen är väldigt kompletterande. Det hopslagna företaget kan därför ge ett starkare och mer diversifierat erbjudande än vad företagen kan ge var för sig.

Läs mer: Tele2 behåller viktig TDC-kund – här är veckans it-affärer

– Vi tror fullt ut på det här, att kombinera det mobila nätverket och det fasta nätverket. Detta för att skapa ett kombinerat företag, som ska möta behovet som finns av sömlös kommunikation och digitala tjänster.

Med sammanslagningen kommer dock Kirkby att lämna den här tjänsten, och i stället ska det ”nya Tele2” ledas av Com Hems vd Anders Nilsson.

Anders Nilsson säger på presskonferensen att ”en dröm går i uppfyllelse” med den här affären.

– Vi går från att vara en stark mobiloperatör och en stark fast operatör till att bli en ännu starkare leverantör av sömlös kommunikation.