Att riskkapitalbolaget EQT har fått smak på it-bolag har vi skrivit förut. Idag presenterade man sin senaste investering, köpet av det Alingsåsbaserade driftbolaget Candidator. Genom fonden EQT Mid Market Europé köps bolaget loss från tidigare ägare, investeringsbolaget Sobro och andra minoritetsägare.

Hur mycket prislappen ligger på har parterna valt att inte offentliggöra. Planen är att Candidator ska fortsätta utvecklas, både organiskt och genom ytterligare förvärv.

– För oss är det en stor dag idag. Vi har vuxit väldigt snabbt, och med EQT i ryggen kommer vi att kunna växa ännu mer, säger Candidators vd Johan de Verdier.

Candidator har idag 310 anställda och omsättningen landade runt 450 miljoner kronor under 2017. Under de senaste åren har några bolag köpts in, och Johan de Verdier är tydlig med att det kommer fler förvärv.

– Vi har gjort en del förvärv tidigare. Med EQT i ryggen blir det en helt annan sak. Sobro har varit en fantastisk ägarpartner till oss i fyra år, men om vi ska ta lite större kliv är det fantastiskt att ha EQT i ryggen. Vi kan inte ha en bättre ägare. Nu blir det möjligt för oss att fortsätta utveckla vår plattform. Stödet från EQT innebär nya förutsättningar för oss att skapa en ledande nordisk it-driftgrupp, säger han.

Läs också: Vrede mot Skatteverkets konsultupphandling: "Det är kränkande"

Johan Dettel, EQT.
Johan Dettel, EQT.

För EQT har blickarna mot it-branschen som sagt blivit allt mer lystna, och nu var det alltså dags att slå till igen.

– Vi har tittat på den här marknaden för it-relaterade bolag länge. Candidator är en etablerad och snabbt växande aktör inom en spännande del av marknaden med managed services och hosting. Och det kommer att bli ännu viktigare framöver när marknaden utvecklar sig mer och mer mot cloud tjänster att ha en snabbfotad aktör som kan vara rådgivare för företagen, säger Johan Dettel, partner på EQT om den senaste investeringen.

– Det är ett välskött och fint bolag med en väldigt bra ledning och grundare som fortfarande är aktiva i bolaget. Och bolaget kommer ha fortsatt tillväxt eftersom de är aktiva i den del av it-marknaden som växer snabbast.

Så ni har inte kommit in för att trimma bolaget?

– Nej, verkligen inte. Vår tydliga ambition är att vi med ytterligare resurser och kompetens ska utveckla bolaget. EQT är en ägare som köper välskötta företag och vi ser fram emot att satsa framåt i en spännande del av marknaden.

Läs också: FBI hänger inte med i utvecklingen – vädjar om bakdörrar

Vad finns det för synergier i att ni äger Candidator, DGC och IP-Only?

– Det är olika fonder som äger bolagen rent formellt, men bolagen är verksamma på liknande marknader, så vi får se om det finns möjlighet till mer samarbete. Det är inget som är klart i dagsläget.