Den forna foto- och kamerajätten Kodak har blivit synonymt med ett företag som inte klarade av att ställa om till digitaliseringen. Det här ledde till att företaget mer eller mindre kraschade för ett par år sedan, även om de bedrivit verksamhet i mindre skala.

Nu gör de hursomhelst en satsning på en teknik som minst sagt ligger i tiden, nämligen blockkedjan.

I samband med CES-mässan i Las Vegas som pågår för fullt lanserar de en egen kryptovaluta, kallad Kodakcoin – och som ska göra det enklare för fotografer och byråer att få bättre kontroll på upphovsrätten på sina bilder.

Läs också: Chattappen Telegram hakar på kryptovågen med egen valuta

Kryptovalutan är en del av en större blockkedjesatsning som den forna kameragiganten gör tillsammans med utvecklingsbolaget Wenn Digital Partner. ”KodakOne Platform och Kodakcoin-kryptovalutan ger fotografer en ny intäktskälla och en säker plattform för att skydda deras verk”, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

– För många i teknikbranschen är ”blockchain” och ”kryptovalutor” heta buzzwords, men för fotografer som länge kämpat med att få kontroll över sina bilder och hur de används, så är dessa buzzwords nycklar för att lösa vad som tidigare känts som ett olösbart problem, säger Kodaks vd Jeff Clarke i pressmeddelandet.

Läs också: Tio tekniktrender som kommer att prägla 2018

Under CES i Las Vegas presenterade Kodak också detaljerade planer på egna enheter för att gräva bitcoin, en verksamhet som ska gå under namnet Kodak Kashminer. Det skriver bland annat BBC. Här ska kunder betala för att hyra kapacitet för att bryta bitcoin.

Det här senare möttes dock av skepsis minst sagt från en del besökare. Den amerikanska teknikskribenten, Chris Hoffman, tidigare bland annat på PC World, kommenterar det här på Twitter i mindre entusiastiskt ordalag: