Samtidigt som det blir allt mer populärt att handla från mobilen så är det också fler som avbryter sina köp i mobila enheter än som avbryter köp på datorn. Det visar en studie som forskare på det brittiska universitetet University of East Anglia gjort.

Forskarna har tittat på data från e-handelskonsumenter i USA och Taiwan mellan 2016 och 2017 och såg att skälen till att många ångrade sig innan de genomförde köpet var desamma i bägge länderna. Det handlar framför allt om mobilformatet, kunderna oroar sig för att de inte ser allt och kanske missar specialerbjudanden eller inte ser gömda kostnader. Också oro för integritetsfrågor påverkar.

Läs också: ”Peak butik” – handelns tillväxt sker helt på nätet

– Vår studie avslöjar en paradox, säger Nikolaos Korfiatis på Norwich Business School vid University of East Anglia, i ett pressmeddelande.

– Att handla med mobilen ska göra processen enklare men ändå uppstår bekymmer kring om man gör rätt val eller om sajten är säker nog som leder till en känslomässig ambivalens kring transaktionen och det betyder att kunderna är mer benägna att lämna sina varukorgar utan att slutföra köpet.

Och Flora Huang som lett studien konstaterar att det här är ett fenomen som inte undersökts i någon högre grad.

– Ändå handlar det om en stor möjlighet för e-handlarna. Företag lägger stora pengar på sådant som ”betala per klick”-annonsering för att få kunderna till onlinebutikerna. Men om kunderna kommer in via mobilappar och sedan inte slutför köpen så förlorar de stora pengar.

Läs också: Ica spränger miljardvallen på nätet – öppnar nya e-handelslager

Samtidigt visar forskarna att de kunder som är nöjda med processen för att välja oftare genomför köpen. Och det innebär att appens design spelar stor roll.

Effektiv kategorisering och filtermöjligheter är ett sätt att göra upplevelsen mindre rörig så att konsumenterna hittar varorna enklare. Andra strategier som kan få kunden att ta steget och verkligen handla är att skapa tydliga specialerbjudanden.


Missa inte eventet alla pratar om: Webbdagarna Stockholm 20-21 mars 2018 »