Under de senaste åren har IBM successivt trimmat sin personalstyrka, och 2018 ser inte ut att bli något undantag. Tvärtom ser det ut som att man nu ska storstäda i organisationen. The Register skriver att man har plockat in extern hjälp i form av konsultföretaget Bain & Company som ska vända på stenar och se över organisationen för att sänka kostnaderna och öka produktiviteten.

Och det är framför allt Global Technology Services-divisionen som är satt under lupp. GTS, som främst jobbar med hårdvara och tjänster inom infrastruktur, har 103 000 anställda globalt, och enligt Bains dokumentation som The Register tagit del av ska 30 procent, eller 30 900 personer beröras av de tilltänkta åtgärderna.

Läs också: Yxan går hos IBM i Kista – 200 tjänster ska bort

Det handlar inte bara om regelrätta neddragningar. Från Bains läckta presentation framkommer det att 9 300 av de berörda anställda ska omplaceras. Men IBM:s yxa verkar fortfarande vara lika vass som tidigare. 10 100 tjänster, av vilka 1 700 finns i USA och resterande 8 400 går under namnet internationellt, har klassificerats som ”Attrition w/o backfill”, det vill säga att de tjänsterna kommer att kapas.

– Det är det vanliga. De har ingen aning om vad de ska erbjuda dessa människor, vi kommer så småningom till dem. IBM har en konstig förståelse för människors färdigheter och hur man fyller upp yrkesroller. De önskar omfördela resurser genom att göra X roller överflödiga och sedan driva resurser för att ta på sig nya roller som inte har fyllts, säger en anonym IBM-anställd till The Register om de ganska luddiga besked som än så länge framkommit.

Läs också: Ett år efter Evry-affären – nu går bilan på IBM

På svenska IBM har styrkan också minskat under de senaste åren. Hur det svenska kontoret drabbas av den stundande översynen återstår att se. På våra frågor om hur många som kommer att beröras, hur stor GTS-divisionen är i Sverige och hur mycket man räknar med att spara blir svaret att bolaget inte har någon ”närmare information att dela”.