Enligt analysföretaget IDC var det fjärde kvartalet förra året en positiv överraskning för pc-marknaden då leveranserna av datorer såg en ökning på 0,7 procent, vilket förde med sig att perioden blev det mest stabila fjärde kvartalet för marknaden sedan 2011.

Läs också: Skärmar och spelkonsoler gav klirr i kassan för hemelektronikbranschen

Samma glädjande besked hittar vi dock inte i konkurenten Gartners analys av samma period, då de i stället såg en försäljningsminskning på två procent.

Utöver detta fanns det mycket likheter i de två företagens analyser. Bland annat förutspår de bägge att marknaden för ”vanliga pc-datorer” kommer fortsätta att sjunka till förmån för mer specialiserade maskiner – som har bättre prestanda, högre portabilitet och längre batteritid.

”Resultatet för det fjärde kvartalet bekräftar att pc:n inte längre är en populär julklapp. Det betyder dock inte att pc:n kommer att försvinna från hushållen. I stället kommer datorn blir en mer specialiserad och funktionalitetsdriven maskin. Pc-köpare kommer att eftersöka kvalitet och funktionalitet snarare än det lägsta priset, vilket kommer att öka de generella priserna och öka lönsamheten i det långa loppet. Men fram till dess kommer marknaden att behöva gå igenom en fas av färre pc-användare”, säger Gartneranalytikern Mikako Kitagawa.

Läs också: Tio tekniktrender som kommer att prägla 2018

En annan punkt som analytikerna håller med varandra om är att den amerikanska marknaden visade en försäljningen som var under förväntan med enbart 16,5 miljoner maskiner sålda.