Netonnet-vd svidar om

Efter närmare två år som vd för Netonnet Group och 15 år i koncernen lämnar nu Susanne Ehnbåge hemelektronikkedjan. Istället kommer hon att bli vd på Lindex, en tjänst hon tillträder senast i augusti. Det kan dock bli tidigare. Enligt Netonnet är hon kvar till sommaren alternativt till dess att ersättare finns på plats.

– Detta är mitt svåraste yrkesbeslut någonsin, jag är jättestolt över vad vi på Netonnet har åstadkommit tillsammans. Jag är övertygad om att Netonnet med dess fantastiska medarbetare kommer att fortsätta utveckla och förstärka sin position som en utpräglad e-handlare med ett unikt självbetjäningskoncept, säger hon och kommenterar det nya jobbet så här:

Susanne Ehnbåge
Susanne Ehnbåge.

– Jag ser fram emot att jobba med Lindex team och ytterligare stärka detta fina varumärke i världsklass på en detaljhandelsmarknad som kontinuerligt utvecklas.

För Netonnet väntar nu jakt på en ersättare nästa vecka. Styrelseordförande Roland Vejdemo konstaterar att bolaget haft ett händelserikt år, där det investerats i nya it-system, nya lagershoppar samt automatiserad sortering. Dessutom har Siba avvecklats och en ny organisation har formats.

– Det har aldrig investerats mer för att möta framtiden inom Netonnet. Nu är alla strukturella pusselbitar på plats för att fortsätta bolagets tillväxtresa. Fokus framöver kommer att ligga på att göra det ännu enklare för kunden att handla hemelektronik snabbt och prisvärt, säger han.

Han ska leda Mobileirons nordiska offensiv

Mirko Hennekes blir ny nordisk försäljningsdirektör på Mobileiron. Han kommer närmast från en roll där han ansvarat för det globala partnerskapet mellan Deutsche Telekom och Mobileiron. Men framöver blir det alltså Norden som blir hans fokus.

Mirko Hennekes.
Mirko Hennekes.

– Vårt fokus kommer att ligga på våra partner. Vi har inrättat ett team av systemingenjörer, försäljnings- och kanalexperter, som stöder våra partner och kunder med teknisk kompetens och utbildning. I komplexa miljöer kan våra kunder alltid lita på vårt Professional Services-team, säger Mirko Hennekes.

– Vi ska fortsätta växa i Norden med vår Enterprise Mobility Management-plattform, som gör att våra kunder kan erbjuda säkra arbetsplatser och den bästa användarupplevelsen för sina anställda, oavsett vilken enhet, app eller molntjänst man använder.

Ordförande lämnar Fortnox

Torbjörn Gunnarsson
Torbjörn Gunnarsson.

Affärssystemsbolaget Fortnox styrelseordförande Torbjörn Gunnarsson avböjer omval inför nästa årsstämma, men sitter kvar fram till den 21 mars, då stämman hålls. Det skriver bolaget i ett pressmeddelande, men anger ingen förklaring till varför han hoppar av.

Bolaget hamnade dock i rampljuset i slutet av fjolåret då bolagets största ägare Olof Hallrup fälldes för grovt insiderbrott i tingsrätten. Han har dock redan lämnat styrelsen.

Valberedningens förslag till vem som blir ny styrelseordförande kommer, enligt bolaget, att presenteras senast i kallelsen till årsstämman.

Medgrundare färdig på Advince

Filip Ekstrand, som var med och grundade konsultföretaget Advince, som är verksamt i gränslandet mellan management och it, lämnar nu bolaget efter 13 år.

Filip Ekstrand.
Filip Ekstrand.

– Jag ser fram emot att arbeta i friare former och i olika konstellationer de närmaste åren. Som oberoende konsult kan jag helt själv välja mina samarbetspartners, och efter att i nästan hela min karriär ha haft rollen som delägare – med allt vad det innebär av administration och personalansvar – ska det bli skönt att bara fokusera på kundernas utmaningar, säger han.

Advinces övriga delägare kommer att ta över Filip Ekstrands ägarandel, och enligt honom sker separationen i bästa sämja. Och även framöver räknar han med att jobba med it-strategier, affärssystem, användbarhet och business intelligence.

– Javisst, lite har jag väl lärt mig under 30 år. Men jag kommer också att ta mig an en del nya, eller snarare nygamla, utmaningar. Jag kommer att delta i ett forskningsprojekt som ska försöka ta reda på varför it-projekt så ofta havererar. Men också arbeta tillsammans med det svenska företag som är ledande inom lean och andra Toyota- och Scaniainspirerade idéer.

– Vi tackar Filip för de år vi arbetat tillsammans och hans bidrag till vårt strukturkapital. Och vi kommer säkert att ses och jobba ihop igen, men i andra samarbetsformer, säger Advinces vd Carlolof Borgudd om kollegans avhopp.

Han ska casta för Castra i öst

Göteborgsbaserade konsultbolaget Castra har rekryterat Semir Jasarevic till rollen som vd på Castra Öst och Castra Öst Systemutveckling. Han började den 8 januari och kommer närmast från Centric i Stockholm.

Semir Jasarevic.
Semir Jasarevic.

– Jag ser mycket fram emot att börja som vd på Castra Öst och bli en del av Castra Groups fantastiska resa. Det finns en mycket bra grund att arbeta vidare på. Ett tydligt erbjudande, kompetenta konsulter som både har lång och relevant erfarenhet, samtidigt som hela koncernen har en otroligt positiv trend. Jag tycker att det finns en stor potential då vårt erbjudande uppmanar till frihet, engagemang och transparens. Det går helt i linje med vad jag tror att ett modernt och framgångsrikt företag behöver för att locka kompetenta kollegor och framför allt få dem att stanna, säger han om sitt nya uppdrag.

– Vi möter stor efterfrågan från våra kunder i både Stockholmsområdet och i de norra regionerna av Sverige. Med den expansion som Castra står inför är Semir Jasarevic en viktig medspelare i vårt team, säger Catsras operativa chef Elin Nilsson.

Datanova kryddar säljstyrkan

Daniel Condins.
Daniel Condins.

Daniel Condins började vid årsskiftet sitt nya uppdrag som försäljningschef på Datanova. Han kommer närmast från en tjänst som nordisk säljdirektör på Port Europé, och har en lång sälj- och ledningserfarenhet från branschen i bagaget, där han jobbat med distribution, på återförsäljare och hos tillverkare. Den nya rollen på Datanova kommer att innebära nykundsbearbetning samt att leda säljgänget.

– Vi är glada över att kunna presentera Daniel som ny försäljningschef på Datanova. Uppdraget innebär en nyckelroll hos oss och vi är övertygade om att Daniel kommer att bidra till våra fortsatta framgångar. Daniels hela personlighet och arbetssätt ger en sån synergikänsla att hans roll hos oss känns som meant to be, säger Hamid Raziullah, vd och delägare på Datanova.

– Jag känner mig väldigt inspirerad över att få tillträda tjänsten. Datanovas breda tjänsteportfölj och tydliga tillväxtpotential är mycket starkt, säger Daniel Condins.

Åhléns tar in ny it-chef

Ola Toresten.
Ola Toresten.

Ola Toresten, tidigare chef för e-handel och digitala tjänster på Akademibokhandeln och Bokus, är ny cio på Åhléns. Rekryteringen beskrivs som en viktig del i det förändringsarbete och den digitala transformationen som pågår inom Åhléns och detaljhandeln i stort.

– Åhléns som alla företag inom detaljhandeln har strukturella utmaningar på grund av den digitala transformationen som nu sker inom branschen, och Ola Toresten med sin gedigna erfarenhet från detaljhandel och unika erfarenhet inom både digital handel och it, är precis vad vi behöver då vi ser att utveckling inom it-området är en förutsättning för att nå framgång med både vår fysiska handel och digitala handel som ökar explosionsartat, säger Gustaf Öhrn, vd på Åhléns.

– Jag är mycket glad över att få möjligheten att vara med att driva Åhléns förändringsresa och att skapa förutsättningar för bästa tänkbara kundupplevelse både i våra fysiska varuhus och online, säger Ola Toresten, som tillträdde i november och sedan dess även ingår i Åhléns ledningsgrupp.