En plötslig nedgång av priserna på minneskomponenter följd av nedslående vinstprognoser från Samsung (som inte bara tillverkar konsumentelektronik utan också är en stor komponentleverantör) skapar nervositet bland investerare. Det skriver nyhetsbyrån Reuters.

Det här har lett till att flera stora komponentleverantörer som Samsung och SK Hynixs aktiekurser har tappat stort den senaste veckan.

Många hade förutsatt att chipp-boomen skulle hålla i sig åtminstone ett år till.

Läs mer: Heta chipp väntas ge Samsung rekordvinst

Priserna på de avancerade flashminnen som används i smartphones gick ner med fem procent under fjärde kvartalet, vilket innebär att en del analytiker tror att den här branschens totala tillväxt kommer att halveras under året – för att då landa på 30 procent, skriver Reuters.

Marknaden har varit inne i en enorm boom sedan 2016 och växte nästan med 70 procent under fjolåret tack vare stark tillväxt på smartphones och molntjänster som kräver mer kraftfulla chipp för att lagra mer data. 2017 omsatte marknaden 122 miljarder dollar.

Läs mer: Därför håller ärkerivalen tummarna för Iphone X

I och med att det varit sådan enorm tillväxt har tillverkarna fått mycket kapital att återinvestera, och därmed maximera utbudet, säger analytiker. Utbudet på flashminnen av typen nand väntas växa med 43 procent i år, en uppgång från fjolårets 34 procent, vilket kommer att orsaka ett prisfall på 10 procent, enligt analysföretaget Nomuras prognoser.