– När jag var 38 år och mitt yngsta barn var tre år började jag på allvar fundera på om jag kunde byta karriär. Jag pratade med min man som stöttade mig och så gjorde jag det. Jag har inte ångrat mig en sekund, berättar Helena Wenzin, konsult på Redmind.

Innan hon började på en tvåårig Javautbildning på yrkeshögskolan Nackademin hade hon jobbat tio år som vd-assistent.

– Jag trivdes med det jobbet, men kände att det var dags att göra något annat. Jag har tänkt på att bli programmerare sedan åttiotalet då jag var en av få tjejer som hade en hemdator, en Commodore 64 som jag programmerade lite med.

Läs också: Han har receptet på lyckade kodlektioner i skolan

Helena Wenzin hade redan en universitetsexamen, internationell ekonomi, så när det var dags att byta spår i yrkeslivet var hon väldigt fokuserad på att komma ut och jobba snabbt, därav valet av yrkeshögskola som utbildningsform och Java som teknikområde.

– Yrkeshögskola är ett jättebra val för den som vill byta karriär. Jag var inte alls intresserad av något studentliv, vilket jag redan upplevt, och hade dessutom en familj att tänka på, så den utbildningsformen passade bra.

Hur kom det sig att du valde en annan karriär först, innan du blev programmerare?

– Det var ingen som nämnde något om programmeraryrket när det var dags för mig att fundera på yrkesval. I dag tror jag att man uppmuntrar unga tjejer mer att göra det yrkesvalet.

Vad fick du för yrkesvägledning?

– Yrkesvägledaren konstaterade att jag var bra på språk och att ekonomi är bra att ha. Så det blev internationell ekonomi på universitetet.

Nu jobbar du alltså som konsult, sedan oktober 2016. Har det blivit som du tänkt dig?

– Ja, det tycker jag. Jag var orolig innan jag fick det här första jobbet som Javautvecklare, men det gick bra. Jag gillar att jobba i team, men ibland kan jag bli frustrerad över att det tar längre tid för mig att lära mig saker än jag vill.

Det svåraste rent tekniskt tycker hon är att snabbt få grepp om stora system, att förstå hur olika delar hänger ihop.

Läs också: Grundkunskaperna som ger dig en lysande framtid inom it

Hon har några råd att ge till andra som kommit upp lite i åren och drömmer om att ett karriärbyte till utvecklare:

– Man ska se till att ha support. Det kan vara vem som helst, i mitt fall var det min man som är utvecklare, men det kan vara ett syskon, en kompis eller någon annan, säger Helena Wenzin.

– Om man har funderat på ett karriärbyte så är det bara att blunda och hoppa! Vad är det värsta som kan hända? Kanske att man får gå tillbaka till sitt gamla jobb.