Den svenskgrundade beslutsstödsleverantören Qliks framfart har målats upp som en succésaga. Bolaget, som grundades i Lund, har idag huvudkontor i USA, och har varit en klassisk representant för genren lyckad svensk mjukvaruexport.
Men även succésagor springer in i väggen ibland. I juni 2016 köptes Qlik ut från börsen av nya ägarna investmentbolaget Thoma Bravo, och efter ett och ett halvt år har de nya ägarna börjat agera, och det med emfas när ”resurserna ska optimeras”.
Några exakta siffror på de åtgärder som nu vidtas vill bolaget inte gå ut med. En del uppgifter pratar om att hela 30 procent av styrkan ska skäras bort. Andra uppgifter hävdar att det är 15 procent.
Ett sätt att tolka de olika beskeden är så klart att det kan variera mellan olika geografiska marknader. Oavsett vilken siffra som stämmer är det tydligt att Thoma Bravo går fram med full kraft för att kapa kostnader.
En av de tidigaste åtgärderna var att sparka den svenska vd:n Lars Björk. Detta skedde i oktober efter att han, enligt uppgifter till Computer Sweden, inte varit beredd på att ställa upp på de strategier som de nya ägarna lagt fram. Sedan dess har David Murphy varit interims-vd. Och i förra veckan, den 11 januari, presenterade Qlik istället hans ersättare, Mike Capone, som hämtats från en roll som operativ chef på Medidata Solutions.
De nya ägarnas framfart har också vållat en del klassisk oro i partnerledet, då man befarar att beslutsstödsbolaget kommer att ta hand om en del av kunderna själva, i stället för att gå via partner. Hur det blir med den saken återstår dock att se.
De frågor vi ställt om exakt hur stor nedskärningen är, hur mycket pengar man räknar med att spara samt vad som är den främsta anledningen till att väljer att vidta åtgärder just nu lämnas tämligen obesvarade. Istället har bolaget valt att klumpa ihop svaren på de flesta av Computer Swedens frågor i ett vågat världsrekordförsök i den ännu icke antagna OS-grenen businessklyscha.
Läs också: Efter big data-hajpen: nu kokar det i datasjöarna
– Vi vidtar åtgärder för att omvandla vår organisation så att vi kan optimera våra resurser, färdigheter och vår kapacitet för att bli ledande inom analytics, inleder Qlik sitt svar och höjer sedan insatsen med följande ludd:
– Det innebär att vi omstrukturerar organisationen i ett företagsövergripande initiativ för olika funktioner, för att anpassa våra go to market-resurser för att kunna maximera fokus och vår täckning av den globala marknaden.
När det gäller bolagets organisation i Sverige, där man dels har säljkontor, dels en forsknings- och utvecklingsdel i ursprungsstaden Lund, så bryts i alla fall ett svar loss på frågan om hur Sverige kommer att påverkas av nedskärningarna. Och där bjuds det även på ett slags siffra, som visserligen är fri för tolkning. Det enda man vet med säkerhet är att det kan betyda allt ifrån 24 och uppåt.
– När det gäller Sverige, så är det uppskattningsvis ett antal dussin roller som kommer att påverkas.
Om man tittar på de olika Qlikbolag som finns registrerade i Sverige så framkommer det att bolaget totalt hade strax under 600 anställda i sitt forna hemland vid senaste räkenskapsårets (2016) utgång.