Glada dagar för konsultbolagen brukar innebära att konsulter är beredda att byta jobb, eller testa nytt på andra sätt. I Göteborg har två före detta Kvadratkonsulter tagit ett nytt grepp på it-konsultandet genom att dra igång Konsultkooperativet, vars grundtanke är precis vad det låter som.

– Vi kallar oss för det första öppna konsultkooperativet. Det finns liknande i andra branscher, men vad jag vet finns inga andra it-konsulter som jobbar så, säger Markus Berglund, som grundat verksamheten tillsammans med Johan Isaksson.

Viljan att jobba i form av ett kooperativ har vuxit fram.

– Vi har tidigare jobbat i ett medlemsägt konsultbolag, men där var ägandet ganska ojämnt fördelat. Det gör att man kan lyfta ganska stora pengar på det jobb som andra konsulter gör. Jag tjänade till exempel 100 000 på mina aktier förra året, och det är ganska orimligt att de nya medarbetarna ger mig de pengarna bara för att jag har varit med längre. Och de som hade ännu större ägande tjänade så klart ännu mer. Det blir lite bakvänt, säger Markus Berglund och utvecklar idén:

– Tanken här är att alla ska vara med på lika villkor. Alla medlemmar har en röst som väger lika starkt, och att allt ska vara öppet och transparent, så att alla ska kunna se vad som gäller. Idén föddes i höstas och den 5 december fick vi godkänt från Bolagsverket.

Båda grundarna har varit med och grundat bolag tidigare. Markus Berglund drog igång Cronlab för sju år sedan, och Johan Isaksson sjösatte sitt bolag Izaxon Data några år tidigare. Nu ska man alltså bygga något nytt tillsammans, och även om man bara är två för tillfället hoppas man växa inom kort.

– Vi har flera stycken som har hört av sig och visat intresse, och två stycken som har sagt att de ska gå med.

Så nu finns det risk för lite mer tjafs och det blir svårare att bestämma?

– Jo, det krävs ju bara två till för att vi ska tappa kontrollen. Allt styrs ju av vad medlemmarna vill, men vi hoppas att vi kommer att vara mellan tio och femton personer ganska snart. Med den storleken är vi ett bolag som har plats på Göteborgsmarknaden, och då kan vi även anställa en vd.

Behövs det en vd i ett kooperativ? Om alla ska bestämma lika mycket, vad blir vd:ns roll då?

– Att vara säljare, att marknadsföra och dra in ramavtal, mycket av det som vi gör nu. Någon måste sköta organisationen. Det är precis som ett aktiebolag, men där alla har en aktie var. Man utser en styrelse på årsstämman, som sedan tillsätter en vd. Och om medlemmarna inte är nöjda får man kalla till en extrastämma. Den stora skillnaden mot ett aktiebolag är att här blir det aldrig aktieutdelning, däremot delas allt överskott mellan alla medlemmar.

Läs också: Viruset Akiru jagar IoT-maskiner – är nya Mirai här?

Innan allt var på plats var man tvungen att skriva stadgar, och i det arbetet var det viktigt att följa Internationella Kooperativa Alliansens regler. Man har också fått hjälp från Coompanion, som Tillväxtverket är med och finansierar.

– De har hjälpt oss att skriva stadgar och intygar att vi är ett riktigt kooperativ. Nu uppfyller vi kraven enligt Internationella Kooperativa Alliansen, och det gör bland annat att vi inte får säga nej till någon som uppfyller våra kriterier och som ansöker om att vara med. Vi har även vår sajt, konsult.coop. Det är en ganska okänd toppdomän, och för att kunna ha en sådan måste man vara ett godkänt kooperativ.

Läs också: Det är aldrig för sent att bli utvecklare – Helena bytte spår vid 38

Beslutet att hoppa av från sitt tidigare jobb underlättades så klart av att det minst sagt är glada dagar för it-konsulter. Och de båda grundarna har varit med tillräckligt länge i branschen för att inte oroa sig över att det inte kommer in några uppdrag.

– Det är klart att det är lättare när det goda tider. Jag är ganska driven av att göra det som känns rätt, och brukar vara ganska snabbfotad när jag känner att det är dags att göra något annat. Det är många som har gratulerat mig till nytt jobb efter att ha sett det på Linkedin. Egentligen har jag inget jobb just nu, men det är som sagt goda tider, och så långe vi känner att vi kan göra det bättre än andra kommer vi alltid att ha jobb.