De största leverantörerna av publika moln bygger datacenter för fulla muggar, runt om i världen. Som Computer Sweden tidigare skrivit expanderar Amazon Web Services kraftigt – och utesluter inte fler byggen i Norden än de påbörjade i Mälardalsregionen som ska tas i drift i år.

Men också Google storsatsar.

Precis som AWS delar Google in sin molninfrastruktur i regioner, som i sin tur är indelade i zoner. Detta för att kunderna ska kunna sprida ut sina applikationer över flera regioner och zoner och därmed minska risken för tekniska missöden. Som det är nu har Google 15 regioner och 44 zoner.

Men redan under första kvartalet 2018 ska Google öppna två nya regioner, en i Nederländerna och en i Montreal, Kanada. Dessa kommer sedan att följas av regioner i Los Angeles, Finland och Hongkong.

Läs mer: Microsoft knaprar in på AWS i molnet

Det här skriver nyhetssajten ZDnet.

Men det kommer mer. Under 2019 ska Google dessutom vara med och driftsätta tre undervattenskablar, uppger sajten. De behövs, uppger de, för att kunna leverera molntjänster med den kvalitet som användarna kräver.

En kabel, som går under namnet Curie, ska koppla samman Chile och Los Angeles. En annan, Havfrue, ska gå från USA till Danmark och Irland. Därtill ska en kabel mellan Hongkong och hGuam koppla samman stora kommunikationshubbar i Asien.

Google kommer att äga Curie-kabeln, och kommer där att kunna kontrollera design, konstruktionsprocess och tekniska specifikationer. När det gäller Havfrue arbetar de tillsammans med Facebook, Aqua Comms och Bulk Infrastructure, och vad gäller Hongkong–Guam-kabeln samarbetar de med RTI-C och Nec.

Läs mer: Microsoft och Facebooks transatlantiska superkabel är färdig

Totalt har Google nu gjort investeringar i elva undervattenskablar, om man inkluderar de här kommande konstruktionerna.

Nämnda Amazon Web Services har i veckan också presenterat att de öppnar sin 50:e tillgänglighetszon i London.