Det innebär att tillväxten för blockkedjan (blockchain) i Sverige kommer att ligga något över den globala, enligt analyshuset Radars bedömning.

– Om man ser på vad som investerades i de etablerade aktörernas blockkedjeplattformar under 2017 så är den siffran i Sverige 150 miljoner kronor, säger Hans Werner, vd för Radar.

– Men sedan tillkommer konsulttjänster som syftar till att bygga tillämpningar, och de totala kostnaderna för detta landar på runt 650 miljoner – så totalt kan man säga att det spenderades 800 miljoner inom blockkedje-området i Sverige.

Vilka branscher är det som går i bräschen för utvecklingen?

– Vi ser det här i många branscher då tillämpningarna snarare återfinns i processer som transaktionsflöden eller relationsflöden. Det är i stort sett alla verksamheter där man byter värdedokument med varandra, både i privat och offentlig sektor. Allt från finanssektorn till delningsekonomin, det vill säga lösningar för att dela fordon med varandra, för att ta ett exempel.

Hans Werner
Hans Werner, Radar.

Hans Werner tillägger att det här bara är början på explosionen av blockkedjelösningar. De närmaste åren väntas tillväxten ligga runt 65 procent.

Läs också: Därför bygger Lantmäteriet en egen blockkedja för fastighetsaffärer

Bilden av att blockkedjan är ett av de områden som driver tillväxten i världen bekräftas också av analyskollegan Gartner som tar tempen på de globala it-investeringarna.

Trots Brexit, valutafluktuationer och andra osäkerhetsfaktorer så tror de på en tillväxt på 4,5 procent för it totalt under 2018. Detta skulle innebära investeringar på hisnande 3 700 miljarder dollar.

– Projekt inom digitala affärer, blockkedjan, internet of things, maskininlärning och artificiell intelligens kommer att fortsätta vara de viktigaste drivkrafterna, säger Gartneranalytikern John-David Lovelock.

Det går i stort sett inte en dag nu utan att företag, stora som små, etablerade som startups, aviserar satsningar på blockkedjan. Igår meddelade danska konglomeratet Maersk, som bland annat är stora inom transport och logistik, att de tillsammans med IBM har utvecklat en blockkedjebaserad fraktlösning som ska digitalisera leveranskedjan, och som också ska göra det möjligt att följa eller spåra en last.

Läs också: Microsoft tar patent på tankestyrd teknik

Enligt de båda företagen ska den här plattformen spara ”miljarder dollar” åt fraktbranschen varje år, genom att ersätta de nuvarande EDI (electronic data interchange) – och de pappersbaserade systemen.

Systemet ska fungera som en virtuell instrumentbräda där alla parter, som tillverkare, logistikföretag och myndigheter, ska kunna få en vy över frakten och leveransinformation om varorna.

Michael White, som är vd för Maersk Line i USA, säger att blockkedjan även förbättrar säkerheten:

– Med blockkedjan blir förbättringen i säkerhet signifikant. En av fördelarna är den oföränderliga kedjan och det förtroende folk kan ha för den. Om något ändras i ett dokument ... är det omedelbart uppenbart för alla, säger han.