Vd-växling på Capgemini

Anil Agarwal tar över som vd på Capgemini i Sverige. Han har de senaste åren varit vice vd på Capgemini Sverige, samt vd i Norge. Framöver blir han alltså vd för båda länderna.

Anil Agarwal.
Anil Agarwal.

Han ersätter Leendert Venema, som började som vd i Sverige 2010, och som även har varit med och utvecklat bolagets verksamhet i Norden. Nu stundar arbete under titeln senior executive på global nivå för den tidigare Sverige-vd:n.

– Vi har glädjen att utnämna Anil Agarwal som ny vd för Capgemini i Sverige. Parallellt med sitt ansvar som vd i Norge kommer han nu att leda vår verksamhet i Skandinavien Jag vill tacka både Leendert och Anil för deras enastående prestationer när det gäller att bygga vår verksamhet i Norden till en ny nivå. Jag ser fram emot att fortsätta arbeta med dem båda i deras nya roller, säger Olivier Sevillia, som sitter med i Capgeminis styrelse om vd-bytet.

Han ska styra Dustins motor

Pontus Willquist
Pontus Willquist.

Pontus Willquist tar nu plats i Dustins koncernledning och får även titeln VP SMB & B2C, vilket bland annat innebär ansvar för själva navet i Dustin, onlineplattformen. Han kommer närmast från tjänsten som ansvarig för prissättning och analys på Dustin och har dessförinnan bland annat varit ansvarig för bolagets onlineförsäljning. Han har arbetat på Dustin i närmare åtta år, och har innan det ansvarig för affärsutveckling på e-handlaren Brandos. Den nya rollen kliver han in i senast den 1 maj.

– Jag har haft förmånen att jobba i flera delar av Dustins verksamhet och jag ser fram emot att få fortsätta vara med och utveckla vår affär för att vi på bästa sätt ska kunna hjälpa våra kunder med deras it-utmaningar, säger Pontus Willquist, som ska ersätta Göran Lindö, som valt att lämna Dustin för att bli vd på det norska mjukvarubolaget Ecoonline.

– Pontus har stor kunskap om Dustin och våra kunders behov och har lång erfarenhet av att arbeta med vår onlineaffär. Därför är han rätt person att leda arbetet med att fortsätta utveckla vår onlineplattform och möta efterfrågan från vår kärnmålgrupp små och medelstora företag. Jag vill samtidigt passa på att tacka Göran. Han har under sina tio år på Dustin byggt ett starkt team och bidragit till att utveckla bolaget till en av nordens ledande e-handlare, säger Thomas Ekman, vd och koncernchef på Dustin.

Byter Evry mot Semcon

Daniel Rundgren.
Daniel Rundgren.

Daniel Rundgren blir ny affärsområdeschef för Semcons största affärsområde, Engineering Services, och han kommer även ingå i koncernledningen. Han kommer närmast från Evry och tillträder sin position som affärsområdeschef senast i augusti.

– Det känns väldigt inspirerande. Semcon är ett spännande företag som är i framkant i många områden. Jag ser fram emot att bli en del av den kreativitet, kompetens och kultur som finns och som jag får vara med att utveckla vidare, säger Daniel Rundgren.

Affärsområdet Engineering Sevices består av drygt 1 400 medarbetare med störst närvaro i Sverige, Norge, Indien, Brasilien och Storbritannien. Erbjudandet är inriktat mot produktveckling inom branscherna fordon, industri, energi och life science. Den nu tillförordnade affärsområdeschefen och vd:n, Markus Granlund, kommer efter tillträdet att fortsätta som koncernchef

– Daniel har både den kompetens och värdegrund som passar utmärkt i Semcon. Med sina erfarenheter och engagemang kommer han bli en viktig del inom såväl affärsområdet som koncernledningen, säger Markus Granlund.

Förre Eman-vd:n får ny roll på Enfo

Hans Sollerman.
Hans Sollerman.

Hans Sollerman, som tidigare var vd på Eman, ska från och med den 22 januari leda Enfos affärsområde Business Transformation. Han kommer även att ingå i Enfos ledningsgrupp, och efterträder Mats Eliasson, som är med om övergången fram till 12 februari.

– Jag vill tacka Mats för hans insats för Enfo och hans arbete för våra kunder och Enfos organisation under de gångna åren. Samtidigt önskar jag Hans lycka till i hans nya roll. Hans har gedigen erfarenhet av företagsamhet och ledarskap. Han har förmåga att inspirera och föra samman människor och jag ser att han är rätt person att föra vidare vår Business Transformation-verksamhet, säger Enfos vd Seppo Kuula.

– Jag ser fram emot den här möjligheten. Vi har fantastiska experter inom Business Transformation. Molnbaserade lösningar utgör en enorm möjlighet för våra kunder och oss på vår gemensamma datadrivna resa mot en mer intelligent värld, säger Hans Sollerman, som kom till Enfo genom köpet av Eman i slutet av 2016.

Ledarrockad på Xelent

Carl-Johan Bergenstråhle, som varit vd i tre år, kommer att ta klivet till att bli arbetande styrelseordförande på Xelent. Istället tar Ulf Persson över vd-rollen. Han har fram tills nu varit operativ chef samt suttit i styrelsen.

– Jag ser fram emot att fortsätta utveckla Xelent enligt Carl-Johans ursprungliga vision och bygga vidare på den framgång han skapat. Genom hela min karriär har jag haft fokus på tre viktiga parametrar för framgång: marknadsledande produkter och tjänster, och en organisation med kompetenta och passionerade medarbetare. Kombinationen garanterar mitt tredje fokus, oerhört nöjda kunder, säger Ulf Persson.

– Ulfs skicklighet och rutin i att leda företag framåt kommer skapa tillväxt och är vad företaget behöver i dagsläget, säger Martin Jönsson, tidigare styrelseordförande och Xelentkoncernens ägare, som framöver kommer vara kvar i styrelsen som ledamot.

Ska styra sensorns slantar

 Per Ersson.
Per Ersson.

Svenska sensorbolaget JonDeTech har tagit in Per Ersson som ny finanschef. Han kommer från en motsvarande roll på West International, och ska nu ha det övergripande ansvaret för det strategiska budgetarbetet och andra finansiella frågor på JonDeTech. Han tillträde sin nya tjänst den 8 januari.

– JonDeTech utvecklas just nu snabbare än någonsin. Vi har utvecklat vår teknologi och kan nu leverera vår ir-sensor till företag som har behov av en robust och liten ir-sensor som kan produceras i stora volymer. Fortsättningsvis måste vi driva lönsamma affärer och vid behov ta in nytt kapital för att utveckla vår teknologi vidare. Med Pers breda och långa erfarenhet från andra innovationsföretag kan vi nu ta företaget till nästa nivå, säger bolagets vd Robert Ekström om sin nya kollega.

– Jag ser en enorm potential i JonDeTech i en allt mer uppkopplad värld. Det finns en hel del unikt i sensorteknologin och den nanoteknologi som sensorn bygger på. Ett genombrott på marknaden kan vara nära och den resan är jag gärna med på, säger Per Ersson.