Allt fler aktörer i handeln väljer att avstå kontanthantering. Nu hakar Elgiganten på den trenden, i alla fall i vissa av kedjans butiker.

Kedjans nya kontantfria initiativ sjösätts idag och det kommer främst att gälla tidigare Phone House-butiker. Totalt är det 78 butiker som inte längre kommer att hantera kontanter. Ett fåtal butiker, som drivs i franchiseregi, har dock velat fortsätta med kontanter och kommer att göra så.

Läs också: När slutar handeln med kontanter? Nu finns det ett datum för det.

​​​​​​​Undantagsbutikerna är Elgiganten Phone House i Huddinge, Oskarshamn, Alingsås, Motala, Falkenberg, Hudiksvall och Nynäshamn.

Förändringen är i första hand en åtgärd för att förbättra arbetsmiljön och öka säkerheten för butikspersonalen. Men givetvis kan det också förklaras med att det idag är ytterst få som faktiskt betalar med kontanter. Elgigantens siffror visar att kontantköpen bara utgör några enstaka procent av den totala handeln i Phone House-butikerna.

Läs också: Black Friday gav kedjorna en kanonmånad

– En bra och trygg arbetsmiljö för våra medarbetare är av högsta prioritet och vi arbetar kontinuerligt med att hitta konkreta och effektiva åtgärder för att hela tiden förbättra den. Att vi nu väljer bort kontanthanteringen i 78 Phone House-butiker är en del i det arbetet, säger Elgigantens vd Niclas Eriksson.