När KTH drog igång en ny kurs i etisk hackning förra hösten var det många företag som ville ta del av utbildningen. Därför har universitetet nu valt att starta upp kursen även för yrkesverksamma utvecklare.
– Säkerhet ligger i tiden och det var många som hörde av sig till oss, bland annat människor från Polisen och Volvo. Men eftersom kursen enbart var tillgänglig för studenterna här på KTH tvingades vi säga nej. Det är därför vi nu startar upp den här så kallade uppdragsutbildningen, säger Pontus Johnson, kursansvarig professor på KTH.
Läs också: Svenska buggjägare drar in dubbelt så mycket i lön som utvecklare
Kursen är tänkt att fungera som en introduktion till utvecklare som arbetar med säkerhetsfrågor men som saknar praktisk erfarenhet när det gäller penetrationstester.
Under kursens gång kommer därför teoretiska moment att blandas upp med praktiska övningar - där deltagarna får lära sig identifiera sårbarheter och utnyttja dem i ett virtuellt nätverk.
– Upplägget är rätt festligt, det är ju inte så ofta man får chansen att hacka på riktigt. Deltagarna kommer att få utföra penetrationstester i en värld inuti Googlemolnet som ser precis ut som ett företagsnätverk. De ska sedan försöka ta sig så långt in som möjligt i nätverket och extrahera vissa jpeg-filer som vi placerat ut, säger Pontus Johnson.
Sista anmälningsdag för kursen är 23 februari och utbildningen pågår sedan från den 19 mars till den 20 juni med en arbetsbörda på cirka 15 timmar i veckan.
Läs också: Vilken hackartyp vill åt dina data? Här är de 10 vanligaste typerna
Vad gäller förkunskaper har KTH sett att de deltagare som enbart behärskar programmering får räkna med att lägga lite mer tid, medan de som dessutom har kunskaper om operativsystem och nätverk bör klara sig med en lättare arbetsbörda.
Mer information om utbildningen hittar du på KTH:s sajt.