Utbildningar och fortbildningar som syftar till att hänga med i den snabba tekniska utvecklingen har helt fokuserat på kodning, något som gjort att en stor mängd jobb – där enklare digitala färdigheter också behövs – har fallit bort. Det skriver Googles vd Sundar Pichai i en krönika hos den amerikanska nyhetskanalen NBC News.

Pichai skriver att efterfrågan på ”medeldigitala” förmågor ökar dramatiskt och att företagen måste börja erbjuda utbildning här:

”När det handlar om att hjälpa personalstyrkan att blomstra och hitta nya möjligheter i den digitala världen så är ’kod’ det första ordet som många kommer att tänka på”.

Läs mer: ”Varför anställer de nya teknikbolagen utvecklare som bara får rulla tummarna?”

Nästan varje digitalt kompetensprogram det senaste decenniet har fokuserat på systemvetenskap, och riktat sig till unga studenter, menar Pichai. Men detta har gjort att man släppt en stor mängd yrken och roller där möjligheterna med digitaliseringen också är enorma.

Googlechefen kallar det för ”medeldigitala” jobb som digitaliseras och automatiseras, och där det krävs utbildning för att de anställda ska kunna hålla sig ”spänstiga” genom hela karriären.

”Tidigare var människor utbildade, och lärde sig ett jobb, och så räckte det för en livstid. Nu med den här snabba teknikförändringen och nya jobbområden som kommer fram och förändras, funkar det inte så längre”.

”Vi måste fokusera på att göra enklare, kontinuerliga utbildningar brett tillgängliga. Det är viktigt att alla kan hitta möjligheter på den framtida arbetsplatsen”.

Han ger exempel på att kontorsadministratörer i dag behöver en rad gedigna digitala färdigheter. De schemalägger och tar hand om budget och bokföring online. Här behövs utbildningar. Genom de här utbildningarna ska människor lära sig göra research, planera event, analysera data med mera.

Läs mer: Suget efter utvecklare vägrar ge med sig – men det krävs utbildning

De digitala kunskaperna som krävs för ett sånt här jobb är betydligt enklare att skaffa sig än att lära sig koda, och det borde därför vara enklare att leverera utbildningar i stor skala. Andelen sådana här ”medeldigitala” jobb växte i USA från 40 procent av alla jobb år 2002 till 48 procent 2016, skriver Pichai.

Ett annat slags it-jobb som kräver utbildning men inte nödvändigtvis programmeringskunskaper är it-support.

Pichai tillägger att det här inte handlar om att underminera vikten av kodning, utan att det handlar om att visa på att det finns ett annat parallellt spår för it-utbildning som är viktigt för att göra arbetskraften redo för framtiden.