Sista kvartalet 2017 ökade riskkapitalinvesteringarna i världen dramatiskt. Globalt satsade riskkapitalet 46 miljarder dollar i bolag i tidiga skeden, vilket kan jämföras med 40,8 miljarder kvartalet före. Det gör fjärde kvartalet till det tredje bästa det senaste decenniet. Detta enligt en rapport från revisions- och konsultbolaget KPMG.

Det handlar alltså om det som brukar kallas venture (investeringar i unga bolag), inte om när riskkapitalbolag köper mogna företag i så kallade buyouts-affärer.

Läs mer: Världens största riskkapitalfond skrämmer slag på it-investerare

Men även om det satsades väldigt mycket kapital under den här perioden så gick antalet affärer ner – vilket då visar att det satsas mer i varje affär och att de stora affärerna är på modet. Företag som är fokuserade på fordonsindustrin var stora vinnare under kvartalet. Mångmiljardinvesteringar har gjorts i taxitjänsten och Uber-konkurrenten Lyft, och elbilstillverkarna Nio och Faraday Future.

Även artificiell intelligens och underområdet maskininlärning satsas det massivt på. De totala investeringarna under fjärde kvartalet uppgick till 4,1 miljarder dollar, vilket är exakt en miljard mer än kvartalet före.

Läs mer: It-jättarna de nya riskkapitalisterna – satsar miljarder i startups

De största affärerna gjordes i Kina, men flest investeringar gjordes i USA. Men det var även stor aktivitet i Europa. Totalt under fjärde kvartalet gjordes 535 investeringar för sammanlagt 5,7 miljarder dollar – vilket innebär att helåret 2017 blir det bästa någonsin ur det här perspektivet (19,1 miljarder dollar).

En svensk affär uppmärksammas i rapporten, när fintech-bolaget Bima tog in 107 miljoner dollar i riskkapitel.

Utsikterna för 2018 är positiva, menar KPMG. Områden som teknik för hälso- och sjukvård, biotech och it för fordonsindustrin väntas fortsätta växa snabbt. Även artificiell intelligens väntas driva stora investeringar.