Qualcomm har missbrukat sin dominerande marknadsställning inom kretsuppsättningar (chipsets). Qualcomm utestängde konkurrenter genom att betala betydande summor till viktiga kunder för att de inte skulle köpa från konkurrenterna.

Det tillkännagav kommissionen i ett pressmeddelande på onsdagen.

Böterna uppgår till 4,9 procent av Qualcomms omsättning 2017.

Ärendet gäller kretsuppsättningar med lte-basband, som följer 4g Long-Term Evolution-standarden och möjliggör för smarta telefoner och läsplattor att koppla upp sig mot nätverk.

Läs också: IBM tog – som vanligt – flest patent under 2017

– Qualcomm utestängde sina rivaler från marknaden för lte-baserade kretsuppsättningar under fem år på ett olagligt sätt och cementerade därmed sin dominerade marknadsställning, sade EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager i ett uttalande.

– Qualcomm betalade miljarder av amerikanska dollar till nyckelkunden Apple för att inte köpa från konkurrenter, fortsatte hon.

Qualcomm är den överlägset största tillverkaren, men även Intel finns på marknaden.

Qualcomms och Apples avtal löpte mellan 2011 och 2016 för Iphone- och Ipad-enheter.

Apple straffas inte på något sätt, sade Margrethe Vestager vid en presskonferens.

Hon visste inte hur mycket Qualcomm hade betalat Apple, men sade att det var minst två miljarder dollar.

Läs också: 2017 års tyngsta chipp – här är framtidens hårdvara i dag

Storleken på böterna avser att avskräcka andra företag från att göra något liknande.

– Beloppet speglar faktumet att det är ett mycket olagligt beteende. Jag hoppas det är avskräckande. Men det är i linje med andra fall, sade hon.

Under de fem åren övervägde Apple att byta leverantör, men avstod. I så fall skulle Apple ha fått betala tillbaka en del av Qualcomms betalningar. Det begränsade konkurrensen, sade hon.

Nyhetsbyrån Direkt