AI och maskininlärning ska vara teknik som alla kan ta till sig oavsett kunskapsnivå, det var parollen när AWS-evangelisten Julien Simon i veckan besökte konferensen Devdays i Stockholm.

Om man får tro honom står tekniken nämligen inför en stor demokratisering där småföretag kan använda sig av samma tekniska lösningar som de riktigt stora drakarna.

Julien Simon
Julien Simon.

– Bara för några år sedan var AI ett väldigt komplext område som enbart var tillgängligt för de med rätt kunskaper och infrastruktur. Men tack vare lättbegripliga tjänster kan tekniken nu användas av alla, säger Julien Simon.

Läs också: IBM:s vd: AI-beslut måste vara transparenta

Tjänsterna som Julien Simon refererar till finns redan idag i AWS utbud, och det rör sig bland annat om automatiserade system för bildigenkänning och program som kan överföra text till tal och vice versa.

Utöver AWS har även Google börjat satsa på "enkla lösningar" då de förra veckan utannonserade sitt nya tjänstepaket Cloud AutoML, som ger kunderna tillgång till liknande tjänster som AWS.

Men vem ska då använda sig av de här tekniken, och varför? Om man får tro Julien Simon ska tekniken automatisera bort arbetsuppgifter som är för dyra eller tidskrävande.

Ett exempel på det är tjänsten Amazon Polly som Washington Post använder i sin app för att omvandla skrivna artiklar till tal.

Ett annat exempel är organisationen Marinus Analytics som använder bildigenkänningstjänsten Amazon Rekognition för att leta upp försvunna barn på sajter kopplade till människohandel och trafficking.

I framtiden tror han även AI-tjänster som styrs med rösten kommer att vara ett sätt för äldre personer att ta till sig tekniken, då dessa personer idag ofta har det svårt med krångliga menyer och system.

– I äldrevården kan smarta högtalare med röststyrning vara ett bra sätt att kontrollera så att allt står rätt till. Har vårdtagaren inte kommunicerat med sin bot på ett tag kan det kanske vara läge att kontrollera så att allt står rätt till.

Läs också: Forskarlarm: Oreglerad AI ger större klassklyftor

I takt med att maskininlärning och AI implementeras i vår vardag höjs även rösterna om de negativa aspekterna tekniken, där en av de stora frågorna är huruvida tekniken kommer att stjäla jobb från oss människor.

– Jag anser att AI ska hjälpa oss människor att växa, vilket vi kan göra genom att automatisera sådant som vi inte är bra på. Jag tror att tekniken kommer hjälpa snarare än stjälpa.

Då håller du inte med Elon Musk som flera gånger gått ut med varningar om riskerna AI?

– Med all respekt till Musk så är jag nog betydligt mer positiv. Jag håller snarare med Jeff Bezos som menar att AI innebär en ny renässans för människan.

– Det är klart att vi människor alltid hittar ett sätt att använda teknik på ett destruktivt sätt och jag vet inte vad som kommer att hända i framtiden. Dock är jag betydligt mer intresserad av det som händer om några månader än det som kommer att hända om några år, säger Julien Simon.